Министерството на външните работи на Ирак привика четирима западни посланици

...
Министерството на външните работи на Ирак привика четирима западни посланици
Коментари Харесай

Ирак привика четирима западни посланици за намеса във вътрешни работи

Министерството на външните работи на Ирак привика четирима западни посланици поради изказванията им , осъждащи нахлуване през уикенда в Багдад, при което починаха 20 антиправителствени стачкуващи и четирима служители на реда, оповестява " Ал Арабия ".

Посланиците на Германия, Англия и Франция се срещнаха с премиера Адел Абдел Махди в неделя, който му сподели, че " никоя въоръжена група не може да работи отвън контрола на страната ".

Канадският дипломат също разяснява, че страната не би трябвало да разрешава на избрани въоръжени групи да се скитат необезпокоявани.

Министерството съобщи, че и четиримата са призовани за тяхната " неприемлива интервенция във вътрешните работи на Ирак ".

Посолството на Съединени американски щати в Багдад издаде предизвестие в понеделник, като повтори своите рекомендации за пътешестване от май 2019 година за американски жители, да се откажат от пътуването до Ирак и да заобикалят регионите с митинги.

По-рано, посланикът на Европейски Съюз в Ирак Мартин Хът съобщи, че е " засегнат и мощно тъжен при снощните убийства на голям брой протестиращи и сили за сигурност от незаконни детайли ".

Френското посолство в Ирак осъди офанзивите , ориентирани против антиправителствените стачкуващи , и прикани нападателите да бъдат изправени пред съда.

Британският дипломат в Ирак Стивън Хики разяснява, че осъжда нападението " против мирните протестиращи и изричам откровените си съболезнования на фамилиите на жертвите и най-хубавите си пожелания за възобновяване на ранените. Призовавам държавното управление да направи повече за отбраната на стачкуващите и да предприеме незабавни ограничения, с цел да притегли причинителите към отговорност. "

В поредност от туитове посолството на Съединени американски щати в Багдад осъди нападението и прикани иракското държавно управление да отбрани стачкуващите .
 25 протестиращи са убити при нахлуване в Ирак
25 протестиращи са убити при нахлуване в Ирак

Броят им бързо се усилва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР