Министерството на външните работи на Германия подкрепи предложението на председателя

...
Министерството на външните работи на Германия подкрепи предложението на председателя
Коментари Харесай

Германия иска да се премахне принципа на единодушие в ЕС


Министерството на външните работи на Германия поддържа предлагането на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за анулацията на правилото на единогласие по време на гласуванията в Европейския съюз по външнополитически въпроси.

„ Принципът на единогласие разрешава елементарно да бъдат реализирани задачите на тези, които желаят извън да внесат ерес в Европейски Съюз “, съобщи държавният министър в немското Министерство на външните работи Михаел Рот в изявление за „ Дер Шпигел “.

В поддръжка на това решение се разгласи и специалистът по външнополитическите въпроси от консервативната ПГ на ХДС/ХСС в Бундестага Юрген Хард. „ Възможността да се вземат решения с болшинство би била оправдано допълнение към арсенала на европейската външна политика. Тя ще увеличи способността на Евросъюза да работи “, показва той в изявление за изданието.

Междувременно комисарят на Европейски Съюз по въпросите на разширението Йоханес Хан съобщи, че в бъдеще е допустимо не всички решения за участие в Европейски Съюз на нови страни да бъдат взимани единомислещо. Става дума за механически решения в процеса на договарянията на Европейски Съюз със страните-кандидатки. Но решенията за приемането на нови членове са „ толкоз значими, че те би трябвало, както и преди да се взимат единомислещо “, посочи австрийският политик.

На Мюнхенската конференция за сигурността през февруари Юнкер прикани да се анулира правилото на единогласие при взимането на външнополитически решения. Според него този принцип пречи на Европейски Съюз да взе участие в разрешаването на значимите проблеми на интернационалната политика. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР