Министерството на външните работи на Естония възнамерява да призове руския

...
Министерството на външните работи на Естония възнамерява да призове руския
Коментари Харесай

Естония привиква руския посланик за изказване относно освобождение след ВСВ

Министерството на външните работи на Естония има намерение да призове съветския дипломат Александър Петров в близко бъдеще поради изказване в изявление за ТАСС по-рано тази седмица, оповестява ръководителят на външното министерство на Балтийската република Урмас Рейнсалу, представен от ТАСС.

" Там (в изявление за ТАСС) той акцентира, че естонците почитат " подвига " на руските бойци , които освободиха Естония и се базират на условия, които сигурно не са правилни ", разяснява Рейнсалу. Той добавя, че Република Естония е окупирана и че отношението на Република Естония " към двете окупации е отрицателно ".

Рейнсалу добавя, че когато Червената войска влиза в Талин на 22 септември 1944 година, " по това време в града нямаше немски войски и се съпротивляваха основно естонски доброволци, пристигнали от Финландия, а на кулата " дългия Герман " махнаха синьо, черно-бялото знаме и подвигнаха алено . "
 Латвия отсече: Прибалтийските страни в никакъв случай не са влизали в Съюз на съветските социалистически републики, бяха окупирани
Латвия отсече: Прибалтийските страни в никакъв случай не са влизали в Съюз на съветските социалистически републики, бяха окупирани

Руските управляващи нервират самостоятелните страни от Прибалтика

Руският дипломат Петров изяснява, че в Естония се организират поредност от мероприятия , отдадени на 75-годишнината от освобождението на републиката от нацистките нашественици , чиято организация се реализира в стеснен контакт с ветерански организации, издирвателни клубове и сдружения на сънародници.

" Трябва да помним каква цена беше платена за изгонването на нацистите от естонска земя . Това припомня паметника на война-освободител във военното гробище в Талин. Десетки хиляди руски бойци са отдали живота си в най-трудните борби в Естония. Искам особено да отбележим, че в редиците на Червената войска, дружно с представители на доста други националности, естонски бойци героично се борят, един от тях - Арнолд Константинович Мери - към този момент е почетен през август 1941 година със званието воин на Съветския съюз ".

" Символично е, че в чест на освобождението на естонската столица , в Москва (на 22 септември) ще проехти салют , като част от програмата " Паметта за успеха ", означи Петров.
 Естония скочи против Русия поради салют в чест на
Естония скочи против Русия поради салют в чест на " освобождението " на Талин

Естония към момента се пробва да се отскубне от " мечешката прегръдка " на Москва

" Не е загадка, че през днешния ден се вършат доста опити за подправяне на историята на Великата Отечествена война , в това число деформиране на ролята на Червената войска в освобождението на Естония от немските нашественици ", добавя съветският дипломат. " Тук е извънредно значимо, че тук ветераните заемат дейна позиция, казвайки истината за тези исторически събития. "

Той изяснява, че в талинския център за съветска се показва книга с записки от деец от Втората международна война, който минава през сложни тествания - участник е в пробива на Балтийския флот от Талин до Кронщат, оцелява след блокадата на Ленинград и се бие като част от 8-ми естонски стрелкови корпус.

" Неговата книга е заслужен принос за съхраняването на историческата памет на това време. Ние се противопоставяме на всевъзможни опити за възхваляване на нацистките нарушители и техните съучастници, на желанието да се слагат освободители и окупатори на едно и също равнище ", добавя Петров.

По думите на съветския дипломат в Естония, " на основателите на сходни провокативни дейности би трябвало да се подсети , какъв брой щеше да пострада Естония, в случай че бе спечелил немският Райх, нежелана орис, самото име Естония щеше да изчезне от картата на Европа вследствие на тотална германизация на балтийските земи . "

" Убедени сме, че единствено обективната оценка на трагичното взаимно минало може да избави Европа от повторение на минали неточности ", разяснява посланикът.
 Министерство на външните работи жигосах съмнителната историческа теза на Русия за
Министерство на външните работи жигосах съмнителната историческа теза на Русия за " избавление " от нацизма

Тази теза привилегировала единствено някои политически среди у нас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР