Министерството на външните работи (МВнР) изразява своята подкрепа за всички

...
Министерството на външните работи (МВнР) изразява своята подкрепа за всички
Коментари Харесай

МВнР: Призивът за жалби срещу посещение на деца в България е опит за формиране на отрицателно мнение

Министерството на външните работи (МВнР) показва своята поддръжка за всички начинания, които целят доближаване на младежите от България и Северна Македония посредством културен и учебен продан. Това се показва в позиция на Министерство на външните работи, оповестена на уеб страницата на ведомството по отношение на изявленията в Северна Македония против „ Мал Битолски Монмартър “ и апелите на публични лица за подаване на недоволства против уредниците на този план за развиване на добросъседски връзки.

 

Благодарение на Фондация „ Българска Памет “ и с поддръжката на Министерство на външните работи, детското художествено ателие „ Св. Св. Кирил и Методий “ от град Битоля осъществя за поредна година серия от събития за надарени деца от разнообразни страни, едно от които се организира в България, се отбелязва в позицията.

 

Тревога и неразбиране будят опитите такива позитивни начинания да бъдат представяни в негативен подтекст в Северна Македония. Неясно е по какъв начин демонстрирането на почитание от публични представители на българската страна към гения на млади създатели и четенето на международно приетия шедьовър на детската литература „ Малкия принц “ от президента на Република България се показва като проблем.

 

Призивът за подаване на тъжби против посещаване на група деца в България, за което има експлицитното единодушие на техните родители, е опит за образуване на негативно публично мнение и настройки, и съставлява напън върху тези локални жители и организации, които поддържат другарството сред двете страни.

 

Според Министерство на външните работи изключително тревожно е, че това се случва в сегашния извънредно виновен миг, в който държавното управление в Скопие заявява, че се стреми да сътвори позитивен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски връзки с България допуска радикално друг, европейски метод.

 

Призоваваме нашите другари в Скопие да насочат напъните си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за опрощение на избрани политически решения в идния основен интервал, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и обществено да осъдят тази и други сходни провокации, означават от Министерство на външните работи. 

 

Както Българска телеграфна агенция заяви, цитирайки уеб страницата „ Независен “, МВР в Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал срещу управлението на „ Мал Битолски Монмартър “. Това е съобщил в Битоля по време на самодейността си „ Отворен кабинет “ министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски. „ Апелирам, освен за този случай, да се повдигат наказателни обвинявания и да се взимат показания, с цел да могат институциите да подхващат дейности. Не е належащо да започваме каузи единствено по сигнал. След като прокуратурата е известена, към този момент има произвеждане “, споделя Спасовски, представен от изданието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР