Министерството на външните работи (МВнР) и българското посолството в Тирана

...
Министерството на външните работи (МВнР) и българското посолството в Тирана
Коментари Харесай

Външно министерство следи случая принудително изведените от жилищна сграда в Тирана българи

Министерството на външните работи (МВнР) и българското посолството в Тирана са осведомени и наблюдават случая с жилищния блок в кв. „ Киностудио “ в Тирана, който е една от многото здания в Албания, наранени от тежкото земетресение през 2019 година Част от живеещите в блока са представители на Българското национално малцинство (БНМ) в Албания, а някои от тях са и с българско поданство. Това се споделя в позиция на Министерство на външните работи, оповестена на уеб страницата на ведомството. 

От Министерство на външните работи осведомят, че в ранните утринните часове на 19 декември е почнало плануваното срутване на жилищната постройка. По информация на посолството ни в Тирана наложително са изведени от жилищата им последните двама от живущите в блока, които са и български жители. По тяхно искане на място е участвал българският консул в Тирана, на който не е била обезпечена опция за достъп до българските жители, намиращи се в постройката.

Днес са дадени инструкции на посолството ни в Тирана за осъществяване на незабавна среща в Министерството за Европа и външните работи на Албания (МЕВнР) и връчване на нота с искане за информация за събитията, довели до нуждата за наложително извеждане на някои от живущите и неналичието на благоприятни условия за достъп на консула ни в Тирана до тях, пишат от Министерство на външните работи в позицията си.

В текста се споделя, че след приемане на информация, че общината е определила процесът по срутване да стартира на 19 декември, на 18 декември, вечерта, е открит контакт с общината и е отправена молба за отсрочване, по опция, на плануваното срутване. От общината е декларирано, че това не е допустимо, защото има налице надлежно решение и периоди за осъществяването му, пишат от Министерство на външните работи в позицията си.

От Министерство на външните работи осведомят, че за пръв път с по-конкретна информация по проблема към посолството в Тирана се обръща представител на притежателите от БНМ през март 2022 година В сходство с напътствията на Министерство на външните работи на 30 март 2022 година посланикът ни в Тирана и завеждащият Консулска работа в посолството са провели среща с  Гентиан Кочи – юрист, представител на БНМ и притежател на жилище в постройката.
 
На 31 март 2022 година посланикът ни в Тирана и представители на задачата са посетили  квартала, където се намират двете здания и са провели диалог с някои от живеещите в тях. С публична нота посредством Министерството за Европа и външните работи на Албания, неотложно е изпратено писмо от посланика до Ерион Велиай, кмет на град Тирана. В писмото се обръща внимание, че става въпрос за плътно население от средите на БНМ, които желаят да останат да живеят дружно и се слагат редица въпроси, изложени от засегнатите.
 
Отговор от общината е получен на 30 май 2022 година Към него е прибавен и пакет документи, имащи отношение към актовете за оценка на постройката, уведомления към живущите и други. Цитират се опциите на законодателството при сходни случаи, като подаване на формуляри за кандидатстване за грантове за ремонт на жилищата, кандидатстване за стратегия за развиване на регионите за приемане на благоприятни условия за настаняване, показват се дати, на които жителите на блока е трябвало да се явяват в общината и други С отговора на общината и изпратените документи е осведомен и Гентиан Кочи.

 
На 28 юни 2022 година, със съдействието на посолството, е проведена среща на Гентиан Кочи с управлението на община Тирана, на която е участвал и завеждащият консулската работа в посолството. През ноември 2022 година юристът Кочи осведоми, че въпросът за събарянето на постройката не е решен.
 
На 15 ноември дипломат Райчевски е провел среща с Генералния шеф на съсобствеността на Община Тирана Аурел Чуко, на която са разисквани опциите и правата на живущите в постройката, свързани с решенията на общината и подхванатите досега дейности, в това число за приемане на отплата. Представителят на общината е уведомил на срещата, че живущите в постройката са били уведомявани за взетото решение за срутване през 2021 година и 2022 година Същите са били осведомени за опцията да получават месечен бонус за наем на жилище в други здания, както и за държавната стратегия за компенсиране при разрушение на жилища.
 
Въпреки многократните рекомендации на посолството притежателите в постройката да подхващат законови стъпки за оборване на решението на общината, действителни дейности от тяхна страна са подхванати едвам на 14 декември тази година, когато юристи, наети от притежатели са инициирали спомагателна инспекция за положението на постройката от частен оценител и на база на неговото мнение са внесли искане в Първоинституционния административен съд на Тирана за анулация на общинското решение за срутване на блока.
 
Случаят е разискван и по време на срещата на президента Румен Радев с представители на БНМ в Албания, която се организира на 5 декември в Тирана, в наличието и на министър Николай Милков.  На 14 декември дипломат Райчевски е срещнал с въпроса и министъра за Европа и външните работи на Албания.
 
На 16 декември, посредством посолството ни в Тирана, с нота до МЕВнР на Албания е изпратено писмо от президента на България до неговия албански сътрудник по проблема. Паралелно с това бяха подхванати дейности за реализиране на пряк контакт на най-високо равнище, като досега тези старания не се увенчаха с триумф, пишат още от Министерство на външните работи в позицията си. 

От ведомството прибавят, че ще продължат да наблюдават с нараснало внимание развиването на случая, като българското посолство в Тирана поддържа непрекъснат контакт с представителите на БНМ от жилищната постройка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР