Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на

...
Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на
Коментари Харесай

Знаем всички френски предложения, но спекулации може да се отразят негативно

Министерството на външните работи е осведомено с всички оферти на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестиха от ведомството.

В Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предлагането по договарянията, за което е належащо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този интервал биха могли да се отразят отрицателно върху процесите в прилежащата ни страна, обявиха още от министерството.

За на следващия ден президентът Стево Пендаровски свита съвещание на Съвета за сигурност, на което ще бъде прегледано предлагането на френското председателство.

А министър председателят Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи опазиха предлагането с аргумента, че с него македонският език става формален в Европейския съюз.

България може да има каквато си желае за позиция за македонския език, само че това не е позиция, призната и от Европейския съюз, съобщи Буяр Османи. По думите му въпросът с македонският език е решен и всички неистини, свързани с него, би трябвало да бъде развенчани.

" В тази рамка написа чист македонски език, без никакви добавки. И от този миг става формален език на Европейския съюз в преговорния развой, а по-късно и при участието в Европейски Съюз. "

В рамката, която би трябвало да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изказване, което ще влезе в протокола.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката, сподели още Буяр Османи.

Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорците, хърватите и българите, сподели външният министър на Северна Македония.

" Предишното предложение, което беше отхвърлено, споделяше - конституционните промени, а по-късно начало на договаряния. Сега има начало на договаряния, първа междуправителствена конференция, започване на договарянията, повсеместен развой на скрининг, до привършване на скрининга и преди отваряне на първата преговорна глава би трябвало да създадем конституционните промени. "

За понеделник е планувана онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска по отношение на двустранния протокол, само че той не е обвързван с рамката и ще бъде подписан, когато държавното управление на РСМ утвърди целия пакет,предаде БНР. Премиерът Димитър Ковачевски написа във Facebook, че са се появили доста неистини и спекулации към по този начин нареченото френско предложение. Той също посочи, че македонският език ще бъде формален в Европейския съюз.

Ковачевски беседва нощес с Дерек Шолет - консултант в Държавния департамент на Съединените щати, и е изразил признателност за интереса към Северна Македония в основни моменти.

Тази вечер в 20 пред постройката на държавното управление в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ провежда митинг против предлагането на френското председателство.

За довечера в София е плануван митинг пред Френското посолство под мотото “Защити българите в Македония”.

Припомняме, получилият мандат за образуване на държавно управление Асен Василев от " Продължаваме промяната " разяснява през днешния ден, че българските ръководещи са свършили своята работа по предлагането за преговорния развой на Скопие.

" Ние си свършихме работата и виждате, че сътрудниците от Северна Македония по една или друга причина считат това предложение за прекомерно пробългарско. Нека да сме удовлетворени от това, че това пробългарско предложение основава проблеми на съседите, а не на нас ", сподели Василев след диалозите с " Демократична България " за образуване на държавно управление.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР