Министерството на външните работи е издало общо 2829 дипломатически и

...
Министерството на външните работи е издало общо 2829 дипломатически и
Коментари Харесай

МВнР е издало 2829 специални паспорти за 10 години

Министерството на външните работи е издало общо 2829 дипломатически и специфични паспорти за 10 години. Или всеки работен ден от Министерство на външните работи излиза най-малко по един специфичен паспорт. При това става дума за документи отвън тези на държавните длъжностни лица, на които тези паспорти се поставят по линия на служебните им връзки. Това излиза наяве от отговорите на министерството до " Сега ". Разбира се още, че най-малко през последните 10 години, в които се смениха 7 външни министри, няма надзор върху специфичните паспорти. Ведомството занапред " ще изиска информация от всички организации и държавни институции дали към момента са налице учредения или нужда за владение на издадени по тяхно заявление дипломатически и служебни паспорти ", гласи отговорът до " Сега ".

Повод за инспекцията бяха разкритията на " Биволъ ", че предприемачът Вacил Бoжкoв и нeгoвата дясна ръка Гeoрги Пoпoв, кoитo ca издирвaни за присъединяване в проведена незаконна група за пране на пари и прокуратурата чака екстрадицията им от ОАЕ, години наред са употребили cлужeбни пacпoрти.

Няма издавани дипломатически и служебни паспорти без съображение, е изводът на Инспектората на външното министерство. За 10 години са издадени 77 дипломатически паспорти по текст от Закона за българските персонални документи, който споделя, че такива се издават по преценка на външния министър на " лица, чиито служебни отговорности включват осъществяване на специфични външнополитически задания ".

За този интервал са издадени и 2752 служебни паспорти на лица отвън състава на чиновниците в Министерство на външните работи . На такива по закон право имат и " лицата, на които се разпореждат съответни външнополитически задания - по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целенасоченост и предложение на директния началник до ръководителя на съответната институция или организация, който насочва документално искане до дирекция " Консулски връзки " в Министерството на външните работи ".

Проверяващите оферират да бъдат направени законови промени, с които да се регламентира редът за надзор върху потреблението на служебни паспорти и да бъде въведено условие за даване на копие от заповед за задгранична командировка на съответния чиновник при прекосяване на държавната граница.

 
Захариева и неин заместител бяха разпитани за паспорта на Божков
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР