Министерството на туризма заличава 71 дружества, вписани като туроператори от

...
Министерството на туризма заличава 71 дружества, вписани като туроператори от
Коментари Харесай

Министерството на туризма заличава 71 дружества от Националния туристически регистър

Министерството на туризма заличава 71 сдружения, вписани като туроператори от Националния туристически указател (НТР), оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Дружествата, чиято регистрация е заличена, са със седалище и адрес на ръководство в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и Велинград. Заличаването е със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова и се подхваща според решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически сътрудници (ЕКРТТА).

Причината е, че фирмите не са показали наложителна застраховка „ Отговорност на туроператора “, което е категорично изискване за осъществяване на туроператорска активност. Определен е интервал от две години, през който заличените сдружения нямат право да декларират регистрация за осъществяване на туроператорска активност, считано от датата на издаване на заповедта. Заличените сдружения не са отстранени от Научно-техническо разузнаване, само че е отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в алено.

Това се прави, с цел да може при информация в регистъра потребителите да получават информация дали туроператорът е правилен и прави активност, спазвайки закона. Според настоящите разпореждания на Закона за туризма наложително изискване е записаният туроператор годишно да подписва контракт за наложителна застраховка „ Отговорност на туроператора “ със осигурител по смисъла на Кодекса на застраховането и да я показва на министъра на туризма в 14-дневен период от сключването или подновяването му.

Не съществува правна опция регистриран туроператор краткотрайно да стопира активността си и/или да няма годна застраховка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР