Министерството на туризма тръгна на проверка на плажовете в Бургаска

...
Министерството на туризма тръгна на проверка на плажовете в Бургаска
Коментари Харесай

Шест проверени плажа в Бургаско: Ето колко са с нарушения

Министерството на туризма потегли на инспекция на плажовете в Бургаска област. От ведомството наблюдават за всевъзможни нарушавания - документални, както и положението на бреговата линия. Първият инспектиран плаж през вчерашния ден бе Созопол-централен. Единствено там от всички инспектирани линии са открити нарушавания.

Както БЛИЦ заяви, министър Николина Ангелкова разкри, че там би трябвало да има два избавителни поста с по двама спасители още от 1-ви юни, само че инспекцията е посочила, че спасителите са единствено двама, а един от постовете е без съоръжение.

„ Това е нарушаване на Наредбата за водоспасителната активност и обезопасяването на водните площи и на концесионера e формиран протокол за откритите неизпълнения”, сподели още Николина Ангелкова.
От днешната инспекция стана ясно още, че настрана от тези нарушавания концесионерът на морски плаж „ Созопол-централен” не е показал изискуемата по контракт банкова гаранция, за което ще му бъде наложена наказателна клауза по контракта.

Под обсега на инспекцията е попаднал и плаж " Червенка ", където цената на чадър и шезлонг са по 7 лв.. От инспекцията стана ясно, че положението на бреговата линия е положително, обезпечени са нужните избавителни постове, съблюдават се и хигиеничните правила. Нарушения не са открити и на плажа " Градина-централен част 1 ". Там изискванията са положителни и за къмпингуващите.

„ Необходимо е да бъде улеснен режимът за създаване на къмпинги “, акцентира Ангелкова и посочи, че ще бъдат направени промени в Закона за устройството на територията.

В днешния неделен ден инспекции са осъществени в Свети Влас и Бургас. В Свети Влас е инспектирана бреговата линия " Нов плаж " Свети Влас ", който и през 2016 година, и през тази година е притежател на " Син байрак ". Проверката сподели, че изискванията по контракта се съблюдават и бреговата линия разполага с всичко належащо.

На Северния плаж в Бургас не престават дейностите по подготовка за летния сезон. Докато тече подготовката, обезпечени са наложителните действия - разчистване, избавителни постове, както и здравно обслужване.

Тази година Северният плаж ще разполага с 9 спасители повече от наложителния брой.
Отлично е положението и на Централния плаж в Бургас, който от тази година е с нов собственик. От години бреговата линия се поддържаше от Община Бургас, като по този метод осигуряваше безвъзмездни чадъри и шезлонги.

По време на инспекцията на „ Бургас-централен” министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с 19-годишната Жени Райкова, която работи като избавител там. Само преди няколко дни младото момиче избави от удавяне 14-годишен, след края на работния си ден. Министър Ангелкова поздрави смелата бургазлийка, с която споделиха общото мнение, че посетителите на плажа би трябвало да бъдат деликатни и да съблюдават инструкциите на спасителите.

Проверките ще продължат през цяло лято. При определяне на несъблюдение на договорните отговорности на концесионер или наемател на морски плаж, се сформира констативен протокол за несъблюдение и се изисква от същия да в профил съответното несъблюдение. При наново констатиране на нарушаването от стопанина на морския плаж, той се глоби, според изискванията на подписания контракт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР