Министерството на туризма създава инвестиционна карта. В нея влизат 30

...
Министерството на туризма създава инвестиционна карта. В нея влизат 30
Коментари Харесай

Министерството на туризма прави инвестиционна карта

Министерството на туризма основава капиталова карта. В нея влизат 30 обекта и тя ще бъде промотирана на задгранични вложители, с цел да се насърчат и улеснят вложенията в бранша, заяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов при откриването на Десетия Черноморски туристически конгрес във Варна в сряда вечерта. Той цитира данни на Световния съвет за пътувания и туризъм, съгласно които 7 от всеки 100 евро, вложени в България, са вложени в туризъм. Това е над междинното равнище за Европейския съюз и света, само че би трябвало да се надгражда, уточни още зам.-министърът. По думите му страната има редица преимущества по отношение на други страни в района. Например корпоративният налог у нас е най-ниският в Европейски Съюз, като ставката е под тази на Румъния, Сърбия и други страни от Източна Европа.

На туризма би трябвало да се гледа освен като брой хора, които влизат в страната, само че би трябвало да обръщаме внимание и на вложенията в бранша, разяснява зам.-министърът. Той акцентира, че статистическите данни по отношение на задграничните туристи, които влизат в страната, демонстрират положително развиване в вярната посока. Според данните за интервала януари–юли растежът на посетителите е 7, 2 % по отношение на същия интервал на предходната година. Това значи, че 4,923 млн. задгранични гости са били в страната за първите 7 месеца на годината. Приходите в бранша се усилват с близо 11 на 100, достигайки 3,785 милиарда лева

 За интервала януари-юли 2017 година пренощувалите задгранични посетители единствено във Варна в категоризираните места за настаняване с най-малко 10 кревати са били общо към 450 хиляди, което съставлява 1,5% растеж по отношение на същия интервал на предходната година. Приходите от нощувки за януари-юли на актуалната година са съвсем 150 млн. лева от чужденци, което е растеж от 11,8%.

В последните 5 години средногодишният растеж е 6 %, което е над междинното равнище за Евросъюза, демонстрират данните на Световния туристически барометър, сподели още зам.-министър Теофилов. И добави, че това е по-високо равнище в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз, за който повишаването е 4,3%. По този индикатор оставяме зад нас страни като Турция, Италия и Франция. Съветът предвижда, че разноските за бизнес туризъм ще набъбнат с 80 на 100 в идващите 10 години. За това капиталовата карта е една от самодейностите на Министерството на туризма, по която се работи старателно, добави зам.-министър Теофилов. И уточни, че ведомството обръща съществено внимание и на тематиката за дигитализацията, тъй като тя също е от изключителна значимост, а туристите все по-често възнамеряват почивките си и вършат резервациите си през телефон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР