Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите

...
Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

Ангелкова погна фирмата, прибираща пари за менте резервации в Гърция! Ето как брани потърпевшите

Министерството на туризма взаимно с Комисията за отбрана на потребителите наблюдават проблема с туроператора „ Мадес груп “. При потребност туристите, подали сигнал, че още не са получили парите си за неосъществени почивки в Гърция, резервирани при туроператора „ Мадес груп “, ще бъдат предпазени с всички вероятни механизми на съществуващото българско законодателство, разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова.

В четвъртък, 6 юли 2017 година, Министерството на туризма е изпратило публично писмо до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) с молба да бъде осъществена инспекция на туроператора поради постъпили във ведомството писма от две туристки, че поради повтаряне на резервации им е отказано настаняване в хотел „ Villa Natassa Hotel 2* “, остров Тасос в Гърция, а средствата за неосъществената отмора не са им върнати.

В петък - 7 юли, представители на КЗП са били на инспекция в офиса на туроператора на оповестения в регистрите адрес, само че там не са разкрили никого. С писмо КЗП кани търговеца да се яви, с цел да му бъдат предявени жалбите на туристите и да им се окаже подпомагане за решение на проблема. На инспекцията е участвал и специалист от Министерството на туризма.

В телефонен диалог със чиновник на туроператора бе казано, че средствата за почивката на туристите ще бъдат възобновени. От „ Мадес груп “ тогава обясниха, че дублирането на резервации се е получило, тъй като в Гърция те работят с локален туроператор и не е по тяхна виновност. От компанията настояват, че са предложили на туристите настаняване в по-висококатегориен хотел, само че част от тях в началото отказали.

Според настоящото сега законодателство Комисията за отбрана на потребителите е органът, контролиращ активността на туроператорите.

С промени в законодателството в бъдеще и Министерството на туризма, и туристическият отрасъл обмислят да се подсигурява още по-пълна отбрана на потребителите. По тази причина се приготвят текстове за изменение и допълнение на Закона за туризма, които се чака за влязат в Народното събрание през есента. Според тях туроператорската застраховка, гаранционен фонд или банкова гаранция ще подсигуряват цялостното обезщетение на туристите при настоящи проблеми или даже при банкрут на туроператор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР