Министерството на туризма не обявява конкурс за легла за карантиниране

...
Министерството на туризма не обявява конкурс за легла за карантиниране
Коментари Харесай

Марияна Николова с важни разкрития за COVID-хотелите и бюджета за 2021 г.

Министерството на туризма не афишира конкурс за кревати за карантиниране в хотелите. Искам да уточня това. Това не са лечебни заведения, а места за настаняване на по-леко заболели или чужденци, които идват в България, и са инфектирани, само че нямат признаци.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия вицепремиерът и министър на туризма във връзка концепцията на държавното управление за обезпечаване на леглова база като буферна зона за предварителна защита на популацията от рецесията с ковид.

"Изцяло в прерогативите на Министерството на здравеопазването е да реши по кое време ще могат да се употребяват тези кревати. Очакваме Министерство на здравеопазването да ни даде информация какви са санитарните условия, на които би трябвало да дават отговор местата за настаняване, избрани като "карантинни хотели ", както и каква следва да бъде организацията на активността им, обвързвана с даването на настаняване и хранене и по какъв начин хотелиерите биха могли да получат финансиране за това според признатите ограничения за битка с COVID-19. В понеделник ще беседваме с сътрудниците от Министерство на здравеопазването и здравната ревизия по тематиката. Към момента имаме 3 000 такива кревати в хотели в цялата страна, като по-голямата част са в София-град и Софийска област. Имаме подготвеност за 5 000 кревати ", разгласи тя.

"Положителните случаи се усилват, само че хубавото е, че през днешния ден имаме към 700 излекувани. Практиката в други страни демонстрира, че такива хотели се употребяват като буферни за хора, които би трябвало да са под изолираност и не могат да го създадат в домовете си, с цел да не заразят околните си, както и за лица, които идват от чужбина и подлежат на наложителна карантина. По този метод се предотвратява опцията някои от тези групи хора да трансферират болестта върху други лица, с които би контактували ", сподели още Николова.

"Туристическият бранш е най-тежко обиден от тази рецесия. Спадът в международен мащаб е с над 85%, а згубите са за повече от 80 милиарда В България все още нямаме банкрути на туроператорски компании, само че поради посочените числа може и да се стигне до този неприятен сюжет. Благодарение на мярката 60/40 резервира над 30 000 работни места. Мярката ще продължи и за сезон "зима ", а най-вероятно и за началото на летния сезон. Държавата прави всичко допустимо да подкрепи сектора. Всеки, който е бил правилен, ще получи помощи. В момента прецизираме по какъв начин ще бъдат подкрепени екскурзоводите ", разкри министърът на туризма.

"За идната година са планувани 17,5 млн. лв. за реклама на България. Резултатите от рекламирането на България за летния сезон бяха положителни. Над 1 млн. чужденци са гледали рекламните клипове за България. За зимния сезон още веднъж ще разчитаме най-вече на вътрешния туризъм и прилежащите страни. Мотото ни ще е, че планините каляват здравето, а нашите планини оферират неповторими условия. Вече има резервации за Нова година. Искам да прикани всички в сектора да бъдат гъвкави при предлагането на предложения за зимния сезон и идните коледни и новогодишни празници ", прикани вицепремиерът.



"В никакъв случай не мога да поддържа изказванията, че бюджетът за идната година е избирателен и разхитителен. Този бюджет е обществен и подкрепя всички наранени браншове от пандемията. Най-важото е, че се резервират приходите на хората. Те би трябвало да знаят, че страната седи зад тях и ще ги подкрепя ", безапелационна бе.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР