Министерството на туризма награди пет български общини по проект „Културно-туристически

...
Министерството на туризма награди пет български общини по проект „Културно-туристически
Коментари Харесай

Община Ямбол е най-добрата културно-историческа дестинация

Министерството на туризма награди пет български общини по план „ Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България “, финансиран по самодейността „ Отлични европейски дестинации “ (EDEN- European Destinations of Excellence) на Европейската комисия.

Победител в състезанието е община Ямбол, а нейни подгласници са Ардино, Драгоман, Мездра и Чавдар. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева връчи огромната премия на Георги Славов, кмет на Ямбол. ЕДЕН дестинациите са най-хубавите туристически дестинации на Европа и реализират модел на стабилно развиване, сподели зам.-министър Георгиева. Тя разясни, че състезанието е отдаден на културно- историческите дестинации, които са по-малко известни и вършат първи стъпки в одобряването си. Няма кътче от страната, което да не заслужава да бъде разкрито пред погледа на освен на задграничните туристи, само че и пред българите, тъй като би трябвало да си признаем, че и ние не познаваме добре родината си и нейното благосъстояние, разяснява още Георгиева.

Изследвания на Световния съвет за пътувания и туризъм демонстрират, че водеща в мотивацията за пътешестване се постанова желанието за прекарване. „ Твърди се, че 2018 година ще е годината, в която водещо в тази мотивация ще бъде желанието да се срещнат с по-слабо известни места и дестинации, които да основат тези страсти. В това е шансът на България “, уточни заместник-министърът. В страната има 40 хиляди артефакта и е на трето място в Европа по културно-историческо завещание, след Италия и Гърция. Георгиева съобщи, че за всичко това с изключение на помощта на Министерството на туризма са нужни и ентусиазма на локалните общности. И благодари за интереса към плана. Мога да ви уверя, че министерството, което е припознало като собствен приоритет културно-историческия туризъм, ще ви поддържа, безапелационна бе зам.-министърът.

Кметът на Ямбол Георги Славов благодари за премията и поздрави всички подгласници и участници. „ Ямбол има какво да покаже и с какво ново да предизвика всички, които желаят да обиколят и да опознаят нашата татковина “, сподели още той.

Инициативата ЕДЕН цели да разпространява моделите за развиване на резистентен туризъм в цяла Европа, съобщи Милка Нанова, шеф на дирекция „ Програми и планове в туризма “, началник на плана. Целта е да се притегли вниманието и да се промотират нововъзникващи български туристически дестинации, които оферират характерна форма на туризъм на база на техните локални материални активи в културния туризъм. Работата по плана продължи 10 месеца, а документи за присъединяване в него подадоха 31 общини, посочи Нанова. Сред главните критерии за избор на финалисти са дестинацията да е малко посещаема с под 100 хиляди туристи годишно. В района е нужно да се провеждат характерни събития или атракции, свързани с материалното и нематериалното културно завещание, с което да се насърчи и разпространява културния туризъм, а също да е целогодишна туристическа дестинация.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР