Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите

...
Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите
Коментари Харесай

Две министерства запретнаха ръкави по сигнали за разрушени дюни край Камчия

Министерството на туризма и Министерството на околната среда и водите разпоредиха инспекция на морски плаж в региона на Камчия по сигнали за разрушени дюни. Това оповестиха от двете ведомства.

Задължение на Министерството на туризма е да следи по какъв начин се съблюдават договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите линии.

При определяне на нарушавания и неспазване на законодателството наказванията ще бъдат безкомпромисни.

Министерството на туризма работи в съдействие с всички оторизирани институции и контролни органи и приканва навреме да бъде осведомено при всевъзможни подозрения за осъществяване на непозволени дейности на територията на морските плажове.

По случая инспекция са подхванали и от РИОСВ-Варна по предписание на министъра на околната среда Нено Димов.

Установено беше, че на плажната линия - в региона на околност " Бункера ", на територия с приблизителна обща повърхност към 1,7 дка, има следи от прекосяване на транспортно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност.

По време на инспекцията на терен не е открита техника и осъществяване на действия.

След направена инспекция в Регистъра на предпазените естествени обекти е открито, че плажната линия не попада в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии, само че отчасти попада в предпазена зона за запазване на дивите птици BG0002060 " Галата ".

При друга инспекция в предпазена околност " Лонгоза " са открити противозаконни изкопни действия със профилирана техника в коритото и по устието на река Камчия. На причинителя е формиран акт за административно нарушаване.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна е издала и наставление на причинителя да отстрани новообразуваната дига от пясък и каменни блокове (парчета, късове), която попречва оттичането на река Камчия.

Защитена околност " Лонгоза " е някогашна буферна зона към резервата " Камчия " и попада в предпазени зони от екологичната мрежа " Натура 2000 " - " Камчия ", избрана според Директивата за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, и " Комплекс Камчия ", избрана според Директива за запазване на дивите птици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР