Министерството на туризма е разработило 12 винено-кулинарни дестинации. Те са

...
Министерството на туризма е разработило 12 винено-кулинарни дестинации. Те са
Коментари Харесай

12 винено-кулинарни дестинации е разработило Министерството на туризма


Министерството на туризма е създало 12 винено-кулинарни дестинации. Те са част от плана „ Сподели България", който се осъществя в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите. Дванадесетте дестинации съчетават обичайните винени питиета и присъщата кухня за съответния район от над 50 общини, обхващащи повече от 100 туристически обекта на територията на страната.

Това декларира министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на депутатски въпрос за план за създаване на винено-кулинарни дестинации, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Към сегашния миг те са следните: „ Долината на Струма"- обгръща общините Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и 7 туристически обект; „ Долината на Места"- обгръща общините Белица, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Хаджидимово и 8 туристически атракции; „ Западна Тракия"- обгръща общините Пазарджик, Пловдив, Асеновград и 9 туристически обект; „ Розовата долина"- обгръща общините Панагюрище, Копривщица, Хисаря, Казанлък и 6 туристически обекта; „ Източна Тракия"- обгръща общините Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат и 8 туристически атракции; „ Сакар"- обгръща общините Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград и 8 туристически атракции; „ Златия"- обгръща общините Враца, Монтана, Видин и 9 туристически обекта; „ Мизия"- обгръща общините Оряхово, Плевен, Свищов и Русе и 8 туристически обекта. „ Добруджа и Северно Черноморие"- обгръща общините Силистра, Добрич, Варна и Балчик и 11 туристически обекта

„ Южно Черноморие"- обгръща общините Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и 10 туристически обекта „ Стари Столици" - обгръща общините Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Велики Преслав; старопрестолното населено място Плиска и 13 туристически обекта.

„ Родопи"- Смолян, Хасково, Кърджали, Ивайловград и 13 туристически обекта.

Концепцията беше публично показана в края на предходната година. В ход е провеждането на публични полемики по места, за надграждане на създадените оферти, на основа позициите на локалните общности и бизнеса, прибавя Ангелкова.

Повишаване комплексното качество на цялостния туристически артикул, в комбиниране с конкурентните преимущества на страната като туристическа дестинация, стимулира потребността от слагането на присъщите артикули и виновност за дадения район под необикновен фокус. Близо 1/3 от трайните усещания на туристите в международен мащаб са директно свързани точно с употребяваните артикули по време на престоя в съответната дестинация за отмора. Почитателите на тематичния туризъм правят оценка високо локалните специалитети и районните сортове вино, като доста постоянно позитивното гурме прекарване е причина за наново посещаване на дестинацията. Реализирането на този план цели вярното адресиране на тези трендове. Финалният вид на винено- кулинарни дестинации ще бъде разгласен през есента на тази година, като те ще бъдат цифровизирани. Предвидено е припознатите от туристическия отрасъл и от общините 12 винено-кулинарни дестинации да бъдат включени и в платформата iLoveBulgaria, която сега съдържа повече от 500 туристически обекта и се употребява от над от 17 хиляди консуматори.

Проектът „ Сподели България" съставлява и платформа за добра основа за развиването и популяризирането на по този начин наречения "Slow tourism". Неговата идея е обвързвана точно със опазване на традициите и културата, като се натъртва на локалната храна и традиции. Туристите са освободени от интензивността на стандартния туризъм, отделяйки задоволително време да се насладят на определената дестинация и да се допрян до локалното нематериално културно завещание. Този тип туризъм се възприема като обществено отговорно преживяване, с което се подкрепя локалната общественост и се подсигурява устойчивото развиване на околната среда.

Популяризирането на новите винени-кулинарни дестинации ще подтиква повече туристи да се насочат и към вътрешността на страната и ще обогати палитрата на предлаганите туристически артикули фокусирани в националните курорти. Министерството на туризма следва поредна политика за поощряване на вътрешния туризъм, като за първите 2 месеца на 2018 година, растежът на нощувките осъществени от български жители е 5,5 % (975 хиляди души), а на приходите от нощувки съвсем 11% (над 43,5 млн. лева.), спрямо данните от миналата година.

В допълнение към винено-кулинарните и културно-исторически дестинации Министерството на туризма създаде план за 7 балнео и СПА дестинации, които също да бъдат показани пред туристическия отрасъл и локалните управляващи.

Министерство на туризма стабилно се концентрира върху промотирането на културно-историческия туризъм и създаването на тематични направления, като ще продължим да поставяме оптимални старания в посока насърчаване и промотиране на туристическия капацитет на районите и профилираните форми на туризъм, които дестинация България предлага, акцентира още в отговора си Ангелкова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР