Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерството на

...
Министерството на туризма договори 50 млн. лв. от Министерството на
Коментари Харесай

Министерството на туризма договори допълнителни 50 млн. лв. от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически агенти

Министерството на туризма контракти 50 млн. лева от Министерството на финансите за помощ на туроператори и туристически сътрудници. Средствата са в допълнение на към този момент обезпечената дотация от 10 млн. лева по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “.

Това стана ясно по време на работна среща, инициирана от вицепремиера и министър на туризма с представителите на сектора. В полемиката участваха Българска асоциация на туристическите организации, Асоциация на българските туроператори и туристически сътрудници, Сдружение „ Туризъм “, Обединение „ Бъдеще за туризма “ и заместник-министърът на финансите Росица Велкова.

Само светлият бизнес ще може да получи финансиране от държавния бюджет. Всички, които ще аплайват за помощ от бюджета, не би трябвало да имат отговорности към хазната, това съобщи вицепремиерът. В момента се създава безвъзмездната грантова скица, посредством която 50 млн. лева ще бъдат предоставени на Министерството на туризма, което ще би трябвало да ги разпределят към крайните консуматори - туроператорите и туристическите сътрудници, стана ясно по време на срещата. Сега се завършват последните процедури, след което туроператорите и турагентите ще могат да подават заявки за субсидиране. Базата за разпределение на средствата ще е оборотът от миналата година, а процедурата ще е оптимално опростена.

Вицепремиерът осведоми още, че новите държавни ограничения за поддръжка на бизнеса към този момент са в ход и от през днешния ден може да се кандидатства непосредствено за 24-левова дневна помощ за хора в неплатен отпуск поради Ковид-19. Общо 156 млн. лева от оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност " ще бъдат пренасочени към бизнеси за бърза ликвидна поддръжка през идващите три седмици. Към момента 173 млн. лева са изплатени на 21 000 микро- и дребни предприятия по ОПИК. Предстои преразглеждането и на останалите 6000 плана, кандидатствали по програмата, изясни още министър Николова. И посочи, че над 48 млн. лева към този момент са отпуснати на туристическия бизнес по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 по данни от Министерството на стопанската система.

Тема на полемиката беше и срокът, в който туроператорите би трябвало да върнат пари на туристите, в случаите на неосъществено пътешестване по отношение на наредбите на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Според тях би трябвало да има удължение на интервала, което да даде на бизнеса глътка въздух. В рамките на срещата беше дискутирана и опцията за изменение на дизайна на мярката 60/40, която за бранш туризъм е 80/20.

Представителите на бизнеса сложиха и въпроса за лимитите на наложителната застраховка „ Отговорност на туроператора “, като съгласно тях би трябвало да се разясняват опциите за смяна при сключването на полиците, която да даде по-висока степен на отбрана на крайните консуматори.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР