Министерството на труда и социалната политика ще обобщи всички коментари

...
Министерството на труда и социалната политика ще обобщи всички коментари
Коментари Харесай

Ето какво се случва с новия Закон за хората с увреждания

Министерството на труда и обществената политика ще заключи всички мнения от вчерашната среща на работната група по правене на нов Закон за хората с увреждания и в понеделник би трябвало да има нов план. Това заяви пред публицисти в Министерски съвет общественият министър Бисер Петков.

Законът ще се приготвя за пускане на процедура за публични съвещания, с цел да се изпълнят поетите задължения в края на септември да има подготвен законопроект в Народно събрание, минал всички процедури за одобряване от Министерски съвет.
Предвижда се да има ясни задължения с ясни дати, тъй че на стъпки да се реализира цялостна промяна в политиките за хората с увреждания, сподели министърът.

Срещата през днешния ден в Министерски съвет е имала координационен темперамент, вицепремиерът Томислав Дончев е бил осведомен с резултатите от вчерашното съвещание на работната група по правене на законопроекта. Обещание за подпомагане е получено за формулирането на точния статут на профилирания орган за хората с увреждания, който се планува да бъде основан от 2020 година. Общо е било мнението, че институционалната промяна би трябвало да бъде добре готова, с цел да може този нов орган да извърши упованията, които се разпореждат на него, осведоми Българска телеграфна агенция.

Коментирани са отворени въпроси като финансирането на национално представителните организации, критериите за представителност, на които те би трябвало да дават отговор и стъпките, които към този момент се извършват по постановлението на Министерски съвет за проект за консолидиране на осведомителните системи, които да обслужват хората с увреждания и основаването на профил на хората с увреждания. От здравното министерство са срещнали участниците в срещата с желанията на министерството за измененията във връзка с медицинските произведения и помощните средства, като е станало ясно, че част от нормативните промени ще се създадат до края на годината, с цел да може да работят от началото на идната.
Протестиращите майки ще предложат проект за деяние за последващи стъпки в промяната.

Очакваме резултатите от инспекцията на вицепремиера Томислав Дончев за национално представителните организации, както и от поетия от него ангажимент за инспекция на метода за разходване на двата милиона лв., отпуснати за регистъра, сподели Мая Стоицева, представител на протестиращите майки на деца с увреждания.

Тя напомни позицията на майките на деца с увреждания, че със Закона за хората с увреждания се трасира промяната, само че това не е същинската промяна, по тази причина те са създали и проект за деяние за бъдещи промени. Те чакат политически задължения на високо равнище, както и гаранции, че промяната няма да е тежест, която единствено МТСП ще поема, а хората с увреждания ще бъдат обект на работа на всички министерства - МОН, Министерство на здравеопазването, Министерство на регионалното развитие, МФ.
Омбудсманът Мая Манолова също е поискала явен ангажимент от страна на държавното управление, че заложените в новите закони промени в действителност ще се случат. Това се постанова, тъй като част от измененията ще влизат в действие в течение на времето и в плана на Закон за хората с увреждания те единствено са маркирани, сподели тя.

По думите й ангажимент е нужен за помощните средства и медицинските произведения, които би трябвало да преминат към здравното министерство, като в бъдеще те да се дават на хората, а не да има лимитирани пари. Трябва да се разработят и стандартите за тях, с цел да не се дава опция още една година компаниите да се облагодетелстват на гърба на хората с увреждания, уточни Манолова. Тя желае ангажимент и във връзка с персоналната помощ, която съгласно преходните разпореждания на закона за хората с увреждания също ще влезе в действие след една година, както и за фонда "Лична подвижност и налична среда ". Според Манолова зависи от държавното управление какви средства ще има в този фонд и дали в действителност той ще поддържа обществени здания и здания етажна благосъстоятелност за тяхното адаптиране.

Омбудсманът още веднъж се разгласи за изясненост във връзка с финансирането на организациите за хората с увреждания.

Манолова желае прецизиране на периодите за влизане в действие на закона, както и гаранции, че няма да се окаже, че се написа сега закон, който действително ще работи година и половина по-късно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР