Министерството на труда и социалната политика припомня отново какво трябва

...
Министерството на труда и социалната политика припомня отново какво трябва
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете преди да заминете в чужбина като работник?

 Министерството на труда и обществената политика напомня още веднъж какво би трябвало да се знае преди тръгване за работа в чужбина. Информацията е оповестена на Facebook страницата на ведомството.

-Работникът би трябвало да е документално осведомен с минималните условия на труд и възнаграждение в приемащата страна - минимално заплащане, дълготрайност на работната седмица, дълготрайност на работното време.

-Можете да заминете в чужбина като ориентиран от компания медиатор, като преди тръгване би трябвало да ревизирате регистрацията на медиатора в Агенцията по заетостта, да разполагате с подписан посреднически контракт, да разполагате с подписан трудов контракт с локалния шеф с превод на български език, припомнят от МТСП. Хората би трябвало да се уверят, че в трудовия им контракт са обезпечени същите минимални условия на труд, открити в приемащата страна, в т. ч., че трудовото заплащане е не по-малко от избраното за съответната работа в приемащата страна.

-В случая на изпратен от дружество, което обезпечава краткотрайна работа (ПОВР), в дружество ползвател, преди тръгване би трябвало да се ревизира регистрацията на ПОВР в Агенцията по заетостта, хората да разполагат с подписан трудов контракт с ПОВР, да разполагат с подписан писмен акт за изпращане.

-Трябва да се уверите, че в трудовия ви контракт са обезпечени същите минимални условия на труд, открити в приемащата страна, в т. ч., че трудовото ви заплащане е не по-малко от избраното за съответната работа в приемащата страна, показват от МТСП.

-В случая на командирован от шеф в границите на даване на услуги, преди тръгване би трябвало: да разполагате с подписан трудов контракт с работодателя, да разполагате с документално съглашение за интервала на командироване, да се уверите, че в писменото съглашение са обезпечени същите минимални условия на труд, открити в приемащата страна, в т. ч., че трудовото ви заплащане е не по-малко от избраното за съответната работа в приемащата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР