Министерството на труда и социалната политика остро възразява срещу манипулативните

...
Министерството на труда и социалната политика остро възразява срещу манипулативните
Коментари Харесай

МТСП: Деца се настаняват извън семейството само в краен случай и след съдебно решение

Министерството на труда и обществената политика остро възразява против манипулативните изказвания и погрешните тълкования в обществените мрежи, че от 1 януари 2020 година ще влязат в действие законодателни промени, с които ще се даде опция „ да се лишават деца в границите на 24 часа без правосъдна заповед по анонимни сигнали “.

Категорично заявяваме, че наредбата на член 36г от Закона за протекция на детето цели само да се регламентира и усъвършенства междусекторния метод и съдействие при случаи на принуждение над деца, както и да обезпечи стабилитет при използването на Координационния механизъм при принуждение, който работи от 2010 година В нея са отразени главните действия, написани в Споразумението за съдействие и съгласуване на органите по протекция на детето при случаи на деца, жертви на принуждение или в риск от принуждение, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

Съгласно настоящите наредбите на Закон за задълженията и договорите органите за протекция на детето имат съответно написани задължения и отговорности в съответните области – вътрешни работи, опазване на здравето, обучение и така нататък Ролята на настоящия от 2010 година Координационен механизъм за взаимоотношение при работа в случаи на деца, жертви на принуждение или в риск от принуждение и за взаимоотношение при спешна намеса е за изясняване и разпределение на главните права, отговорности, процедури и подходи на участниците при неговото използване. С механизма се вкара междусекторния метод и работа на мултидисциплинарни екипи на локално равнище.

В Правилника за използване на Закона за протекция на детето още от 2006 година е регламентирано, че „ анонимни сигнали не се преглеждат, с изключение на в случаите, отнасящи се до принуждение над дете “. В същия закон от 2003 година е регламентирано „ обвързване за подпомагане “ като всяко лице, на което стане известно, че дете се нуждае от протекция, е длъжно неотложно да уведоми способените за това органи. Същото обвързване има и лице, на което това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка.

Деца се настаняват отвън фамилията единствено след правосъдно решение при доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик). Социалните служащи и полицията извеждат деца единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени. Настаняването на дете отвън фамилията може да стане единствено при съществуване на учредения, избрани в закон и постоянно предстои на правосъден надзор.

Неверни са и изказванията, че с измененията в законодателството се регламентират „ нови учредения и пълномощия за лишаване на деца “.

Основанията за настаняване на дете отвън фамилията са регламентирани в член 25 от Закона за протекция на детето още през 2009 година и не са променяни и разширявани с признатите на 7 март промени в законодателството в региона на закрилата на децата. Съгласно настоящите от към този момент 10 години текстове като мярка за протекция отвън фамилията може да бъде настанено дете:

1. чиито родители са умряли, незнайни, лишени от наставнически права или чиито наставнически права са ограничени;

2. чиито родители, настойници или попечители без основателна причина трайно не поставят грижи за детето;

3. чиито родители, настойници или попечители се намират в трайна неспособност да го отглеждат;

4. което е жертва на принуждение в фамилията и съществува сериозна заплаха от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и обществено развитие;

5. в случаите по член 11 от Конвенцията от 1996 г.;

6. чиито родители, настойници или попечители са се съгласили и отхвърлят да прекратят присъединяване му в предаване по смисъла на Закона за радиото и малкия екран и с това се основава заплаха за неговото физическо, психическо, нравствено и обществено развиване.

Настаняването на детето отвън фамилията се постанова като мярка за протекция след привършване на всички благоприятни условия за протекция в фамилията с изключение на в случаите, когато се постанова незабавното му извеждане.

В член 26, ал.1 на Закона за протекция на детето е направена смяна, която не внася нов смисъл и ново наличие в настоящия от 2006 година текст. Редакцията е подбудена само от смяна в терминологията в региона на обществените услуги и е обвързвана с премахването на профилираните институции като форма на грижа за деца. В сегашната наредба е записано, че: „ Настаняването на дете в семейство на родственици или близки, както и настаняването на дете за развъждане в приемно семейство, обществена услуга - резидентен вид или профилирана институция се прави от съда “. Новият текст, който ще влезе в действие на 1.01.2020 година, гласи: „ Настаняването на дете в семейство на родственици или близки, в приемно семейство или в обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се прави от съда “.

Същата е логиката и за направените промени в член 27, алинея 1 от Закона за протекция на детето. Действащата от повече от 13 години наредба гласи: „ Настаняването на дете в семейство на родственици или близки, в приемно семейство, обществена услуга - резидентен вид или в профилирана институция се прави със заповед на шефа на дирекция "Социално подкрепяне " по сегашния адрес на детето “. В променения текст, който ще влезе в действие на 1.01.2020 година, е записано: „ Настаняването на дете в семейство на родственици или близки, в приемно семейство и в обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се прави със заповед на шефа на дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашния адрес на детето “. И тук в новата редакция няма нов смисъл и ново наличие, а е обвързвана само с новата терминология във връзка със закриването на профилираните институции като форма на грижа за деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР