Министерството на труда и социалната политика(МТСП) започва да провежда кариерни

...
Министерството на труда и социалната политика(МТСП) започва да провежда кариерни
Коментари Харесай

МТСП ще връща българите от чужбина със социален пакет

Министерството на труда и обществената политика(МТСП) стартира да организира кариерни конгреси в страни с огромни български общности в Европейския съюз (ЕС), оповестява БНР. От министерството дават обещание и обществени пакети за тласък на младите българи да се върнат в родината.
Инициативата за стимулиране на младежи от чужбина да работят в България е част от плана " Национална EURES мрежа " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", изпълняван от българската Агенция по заетостта. На съвещанието на Комитета за наблюдаване на Оперативната стратегия на 12 декември 2019 година, бе взето решение за отварянето на нов Компонент по плана, прецизираха от ведомството.
Очаква се осъществяването на новия Компонент да започне при започване на април 2020 г. и да продължи до края на 2023-а. По него ще бъдат предоставяни услуги за достъп до пазара на труда на лица от Европейски Съюз, които аплайват за работа в България. Подкрепата ще се показва в консултиране, правене на самостоятелен проект за деяние по отношение на самостоятелните потребности и благоприятни условия на кандидатстващия. Кандидатът ще има опция да получи помощ за наем на жилище за интервал от 12 месеца, в случай че стартира работа в обитаемо място, в което не има лично жилище. Ако при завръщането на фамилията в  България, детето не посещава ясла или детска градина, може да му бъде осигурена детегледачка.
Интеграцията на членове на фамилията, които не приказват български език, ще бъде улеснена с даване на образование по български език с ваучери. Кандидатстващите за работа в България могат да получат и тласъци за превоз от и до работното място. Ако претендентът стартира работа в област, в която нивото на междинната брутна месечна заплата е по-ниска от цената на междинната брутна заплата за страната, за период до 12 месеца ще получава всеки месец тласък в размер на половината брутна минимална работна заплата за съответната година.
По плана ще бъдат предоставяни и услуги по информиране, обосноваване и ориентиране на лица към самостоятелна стопанска активност, в това число и ориентиране към финансови медиатори за даване на микрокредити на започващи компании по линия на финансовите принадлежности на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". По плана могат да аплайват търсещи работа лица до 54 година с висше обучение, които през последните 6 месеца са били заети, самоосигуряващи се и/или получаващи компенсации в друга страна. Кандидати могат да бъдат и новозавършили образованието си лица в друга страна.
В обсега на обществения пакет попадат  български жители и лица от страни-членки на Европейски Съюз. Паралелно с подготовката на този план МТСП ще продължи през 2020 година самодейността да организира  кариерни форуми за българи в страните в Европа, в които има максимален % учащи се или към този момент приключили наши сънародници. Първото събитие от тази самодейност бе на 21 януари във Виена. До края на 2020 година МТСП възнамерява провеждането на кариерни конгреси в Лондон, Англия (7 март), Кьолн, Германия (25 април), Мюнхен, Германия (16 май), Виена, Австрия (17 октомври). През 2019 година МТСП провежда изложби в Австрия, Англия,  Германия и Нидерландия.
На всеки конгрес сред 20 и 35 водещи компании от всички сфери на стопанската система показват благоприятни условия за работа в България.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР