Министерството на труда и социалната политика - МТСП се противопоставя

...
Министерството на труда и социалната политика - МТСП се противопоставя
Коментари Харесай

МТСП се противопоставя на неверни твърдения за закона за закрила на детето

Министерството на труда и обществената политика - МТСП се опълчва на погрешните изказвания в общественото пространство във връзка измененията в законодателството в региона на закрилата на детето , които влизат в действие от 1 януари 2020 година

Приетите законодателни промени са ориентирани напълно към поддръжка на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея. Подобрените разпореждания целят по-ефективна работа на обществените служащи , с цел да може децата да останат в своите фамилии или в случай че са разграничени, да се върнат да живеят при своите майки и татковци, изяснява министерството.

Според МТСП, новите законодателни текстове имат за цел да реформират системата на обществените услуги, с цел да може те да дават отговор по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и да се увеличи тяхното качество.

Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и усъвършенстват координацията при закрилата на децата, защото тя не е отговорност единствено на обществените служащи. Повечето от промените в Закона за протекция на детето са терминологични и произтичат от смяната в дефинирането на обществените услуги . С тях не се вкарват непознати модели и идеология , добавя министерството.
 МТСП: Механизм
МТСП: Механизм " Барневерн " у нас няма

Анонимни сигнали не се преглеждат, с изключение на в случаите на принуждение

В настоящите от 2006 година текстове , които регламентират основанията за настаняване на дете отвън фамилията, няма смяна . Както до момента, по този начин и след 1 януари 2020 година, сходна краткотрайна мярка за протекция ще може да бъде подхваната само с решение на съда, освен това единствено в доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик). Социалните служащи и полицията извеждат деца от фамилиите им единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени .

Последните промени в Закона за протекция на детето не трансформират настоящите от повече от 13 години разпореждания, а единствено отстраняват опцията за настаняване в профилирани институции , защото до 2021 година всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

МТСП изяснява, че хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници . От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от протекция, е задължен неотложно да уведоми способените органи. Същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. Това обвързване съществува от 16 година и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 година

" Долу ръцете от нашите деца ", скандират жители пред консулството на Норвегия

" Спрете идеологията " Барневернет ", гласят транспарантите

Сигналите обаче не са задоволителни за използване на ограничения за протекция, а се ревизират за тяхната меродавност и основателност. Затова в Правилника за използване на Закона за протекция на детето още от 2006 година е записано, че " анонимни сигнали не се преглеждат , с изключение на в случаите, отнасящи се до принуждение над дете ".

Разпоредбата на член 36г от Закона за протекция на детето цели само да се регламентира и усъвършенства междусекторния метод и съдействие при случаи на принуждение над деца, както и да обезпечи стабилитет при използването на Координационния механизъм при принуждение, който работи от 2010 година, добавя министврството.

В нея са отразени главните действия, написани в Споразумението за съдействие и съгласуване на органите по протекция на детето при случаи на деца, жертви на принуждение или в риск от принуждение. В тях също не се плануват нови пълномощия на органите за протекция , които да влизат в действие от 1 януари 2020г.

МТСО желае да подчертае, че позициите, дейностите и ограниченията на Министерството на труда и обществената политика постоянно са били в сходство с конституционния принцип , че развъждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната.
 Стратегия за детето няма в правния мир, успокои вицепремиерът Николова
Стратегия за детето няма в правния мир, успокои вицепремиерът Николова

От " Атака " считат, че се прикриват същинските обстоятелства

Междувременно протестиращи родители се събраха в центъра на София против Стратегията за детето , Според тях, закони, които влизат в действие от 1 януари 2020 година заплашват българското семейство . Затворен бе бул. " Цар Освободител " в региона на Министерски съвет, оповестява БТВ.

Протестът е проведен през обществените мрежи и събра пред постройката на Министерския съвет десетки недоволни от цялата страна. Според тях при неизвестен сигнал обществени служащи да може да вършат инспекция по домовете без правосъдна заповед , оповестява БНР.

" Не може посредством някакъв неизвестен сигнал, постъпил от някой, да вземем за пример, в случай че някой ми има зъб за нещо, да алармира по някакъв метод, че има нещо неправилно за детето ми и някой да пристигна да го вземе. Няма да позволим някоя непозната страна и непознати закони да ни се намесват в фамилията ", разяснява протестиращ родител.

" " Не " на Стратегията за детето. Искаме да протестираме за нашите деца. Те нямат право да ни ги взимат . Разбрахме, че някакви закони ще влизат и взехме решение да дойдем да протестираме тука ", добавя различен.

Протестиращите скандират " Долу ръцете от нашите деца ". Според родителите частни НПО-та изземват държавни функционалности. " Могат да ни наложат наложителни обществени услуги , осъществявани от частни лица " снабдители на обществени услуги ", даже и задгранично финансирани.

" Тези частни лица ще избират и управляват приемните фамилии , ще дават мнения пред съда дали сме годни за родители , ще ни дават наложителни наставления, ще се намесват при наставнически разногласия, ще получават персонална информация от лекари и институции и други За активността си тези снабдители ще получават пари от бюджета, от такси от жителите и от задграничните си спонсори ", настояват протестиращите.

По думите им, всяко дете може да бъде счетено за " дете в риск ", заради неразбираемо дефинирани критерии . Те упорстват да се съблюдава Конституцията. Родителите не желаят да се вкарват права на децата, каквито не са планувани в Конституцията, както и " снабдители на обществени услуги ", а не фамилията да наблюдават за тяхното съблюдаване.
 Пак митинги във връзка измененията в Закона за протекция на детето
Пак митинги във връзка измененията в Закона за протекция на детето

В София пред посолството на Кралство Норвегия митингът е разгласен за 12.00 часа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР