Министерството на труда и социалната политика категорично опровергава твърденията в

...
Министерството на труда и социалната политика категорично опровергава твърденията в
Коментари Харесай

Социалното министерство: Не е вярно, че деца ще бъдат отнемани след фалшиви сигнали

Министерството на труда и обществената политика изрично опровергава изказванията в общественото пространство и обществените мрежи, че са признати законодателни промени, с които на обществените служащи се дават нови пълномощия за „ лишаване на деца след подправени сигнали “. Това стана ясно от обява на уеб страницата на министерството.

Приетите на 7 март 2019 година промени в законодателството в региона на закрилата на децата имат за цел да отразят премахването от 2021 година на всички домове за деца като форма на грижа и да подобрят координацията при закрилата на децата, защото тя не е отговорност единствено на обществените служащи. В Закона за протекция на детето останаха непроменени настоящите от доста години разпореждания, които дефинират основанията за настаняване на детето отвън фамилията. Те не са разширявани. Настаняването на дете отвън фамилията както и до момента може да стане само с решение на съда.

Внушенията, че държавните органи „ ще лишават деца при подправени сигнали “ са изцяло неоснователни. Напомняме още веднъж, че от 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че „ лице, на което стане известно, че дете се нуждае от протекция, е длъжно неотложно да уведоми дирекция „ Социално подкрепяне “, Държавната организация за протекция на детето и Министерството на вътрешните работи “. Същото обвързване има и всяко лице, на което това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. Това е норма, настояща от 16 години.

Най-притеснителното от популяризираните изказвания в обществените мрежи е не толкоз непознаването на настоящото от близо 20 години законодателство, а основаването на среда на съмнение и страхове към „ страната “, „ съседите “, „ учителите “, „ лекарите “ и всички експерти, които са посветили образованието и професионалния си път на децата и хората в потребност.

Тези неоснователни внушения доведоха даже до отказване на измененията от 7 май в наредбата за предварителна защита и реинтеграция, които са изцяло противоположни на тематиката „ извеждане на деца от техните фамилии “. Подобрените разпореждания целят само по-ефективна работа на обществените служащи точно, с цел да може децата да останат в своите фамилии или в случай че са разграничени, да се върнат да живеят при своите майки и татковци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР