Министерството на труда и социалната политика чрез Службата по трудови

...
Министерството на труда и социалната политика чрез Службата по трудови
Коментари Харесай

МТСП организира информационни дни за пенсионното осигуряване във Виена

Министерството на труда и обществената политика посредством Службата по трудови и обществени въпроси към Посолството на Република България (СТСВ) провежда дружно с Националния застрахователен институт три осведомителни дни за пенсионното обезпечаване във Виена, Австрия, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

Посетителите ще получат информация за изискванията за придобиване на право на пенсия, преизчисляване и погашение на пенсии според разпоредбите за съгласуваност на схемите за обществена сигурност на Европейския съюз, както и методите за погашение на пенсии, отпуснати от двете страни. Информационните дни ще се организират на адрес: 1040 Wien, Kühnplatz 8, Stiege 1 und 2

На 5 и 6 октомври 2019 година сред 10.00 и 13.00 часа жителите ще имат опция да бъдат съветвани от български специалисти, командировани от Национален осигурителен институт във Виена. Желателно е авансово записване на e-mail: [email protected]. Ако казусът е съответен, може да се изпрати предварителна информация за него на посочената е-поща.

На 8 октомври 2019 година от 9.00 до 16.00 часа ще се състоят взаимни българо-австрийски съвещания с специалисти от PVA, SVA, Национален осигурителен институт. Два екипа, в които ще има представители на българския Национален осигурителен институт и австрийските осигурителни институти - PVA и SVA, ще дават самостоятелни съвещания по съответни проблеми, свързани с преценка на пенсионни права на живеещи в България или Австрия хора. Срещите с специалистите от двете страни ще се проведат по авансово направен график. Необходимо е авансово записване на час на е-поща: [email protected] или на телефон 01 / 505 31 13. Лице за контакт е ръководителят на СТСВ Божидара Бочева. Тя ще участва и по време на събитията, дружно с правния консултант към Австрийската федерация на синдикатите (ÖGB) Жулиен Желев.

Близо 20 000 са дейните българи на пазара на труда в Австрия. Това сочи статистиката на обществените служби по заетостта в европейската страна. Притежаващите осигурителни интервали в Австрия и България се покачват приблизително с към 15 % от 2007 година насам.

Повече информация можете да намерите тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР