Министерството на транспорта започна проверка защо често има закъснения на

...
Министерството на транспорта започна проверка защо често има закъснения на
Коментари Харесай

Започва проверка защо в последните дни има масови закъснения на полети на летище София

Министерството на превоза стартира инспекция за какво постоянно има закъснения на полети на разнообразни самолетни компании, оповестява в. " 24 часа ".
И през почивните дни имаше много закъснения - като се почне от българския транспортьор Bulgaria Air. Между 1 и 3 часа е било закъснението, с което са изпълнени полетите до Бейрут, Одеса, Брюксел, Париж, Рим, Берлин в нощта на събота против неделя (27 - 28 юли). Общо е имало закъснения за 12 полета. Първият просрочен е на 28 юли, когато е трябвало да бъде осъществен полет за Тел Авив, който е просрочен с близо 4 часа. В понеделник, 29 юли полет до Ларнака се забави с съвсем 3 часа. За Варна вместо в 14,50 ч е изхвърчал в 16,26. Други полети на самолетната компания до Варна и Бургас са с над три часа закъснения.
Оправданието на Bulgaria Air е доста огромен трафик и неприятно време, което е забавило полети от Прага и Цюрих и това се е отразило съдбовно на графика. В събота се е сринала система на лондонското летище " Хийтроу ", а в неделя е имало стачка в Барселона. Едните закъснения водят до други, по този начин се натрупват трети. Налагало се е самолетната компания да препланира полети.
В неделя от София самолетите, които излитаха по график, можеха да се преброят на пръсти. Повечето закъснения бяха от 20 минути до час, а някои и повече. Разминаване с графика имаше при огромни компании като Air France, British Airways, Lufthansa, а също и на нискотарифните Ryanair, Wizzair, Easyjet. Над два часа закъсня полет на израелската самолетна компания EL Al до Тел Авив.
Според европейските правила при закъснения над 2 часа самолетните компании дължат компенсации. Ако времето е по-малко, не се заплаща. Вижте КАКВО ДА ПРАВИМ, АКО ПОЛЕТЪТ НИ ЗАКЪСНЕЕ ИЛИ БЪДЕ ОТМЕНЕН!
От летището споделиха, че всяка самолетна компания би трябвало да даде пояснения на пасажерите си за смяна тутакси за политане, към графика аеропортът нямал отношение. Той осведоми пасажерите на таблата в залата и на интернет страницата си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР