Министерството на транспорта на Великобритания започна тестове на специални камери,

Министерството на транспорта на Великобритания започна тестове на специални камери, ...

Въвеждат камери, които ще следят и за шума на автомобилите.

Министерството на транспорта на Великобритания започна тестове на специални камери, които могат да засичат автомобилите, издаващи прекалено голям шум. Устройствата ще бъдат поставени на различни места край пътищата на Острова, като те ще измерват нивото на шума от колите и съответно ще изпращат информацията в полицията, съобщава Autocar.

Повод за тестовете на тази система е позицията на транспортното министерство, където смятат, че прекалено шумните автомобили правят непоносим живота на хората, живеещи в близост до пътя. Този шум дори може да бъде опасен за човешкото здраве, убедени са чиновниците от ведомството.

Това съвсем не е първият подобен експеримент във Великобритания. През април по някои пътища в страната бяха поставени детектори, засичащи употребата на мобилни телефони без помощни устройства, които са задължителни при шофиране. Системата, разработена от компанията  Westcotec, се състои от датчици, засичащи активността на мрежи 2G и 3G.

Ако системата засече в определен радиус използването на мобилен телефон без активиран Bluetooth, тя активира специално специално съобщение, което се изпраща до собственика на номера. Така той получава само предупреждение, тъй като няма как да бъде фиксирано дали той нарушава правилника или някой от возещите се в автомобила ползва мобилен телефон (за пътниците няма забрана за говорене по време на движение).

Според британските закони, използването на мобилен телефон зад волана се наказва с глоба от 200 паунда и се отнемат 6 точки от шофьорската права. По данни на полицията в страната, използването на смартфон при шофиране увеличава четири пъти опасността от катастрофа и е два пъти по-пъти опасно от карането на автомобил след употреба на алкохол.

Източник: actualno.com