Министерството на търговията на САЩ включва 28 китайски организации в

...
Министерството на търговията на САЩ включва 28 китайски организации в
Коментари Харесай

САЩ санкционира 28 китайски организации заради ситуацията с уйгурите

Министерството на търговията на Съединени американски щати включва 28 китайски организации в санкционния си лист поради обстановката с уйгурите, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Това са 28 организации, избрани от държавното управление на Съединени американски щати като занимаващи се с активност, противоречаща на външнополитическите ползи на Съединени американски щати. Тези организации са въвлечени в нарушаванията на човешките права, които Китай прави против уйгурите и други представители на мюсюлманското малцинство, се показва в документ на ведомството, оповестен в базата на федералния указател.

В черния лист на Съединени американски щати попадат група китайски софтуерни компании, които създават технологии за лицево различаване и други форми на изкуствен интелект. Според Вашингтон технологиите се употребяват за подтискане на китайското мюсюлманско малцинство, добавя Асошиейтед прес.

Включването в черния лист на процедура значи, че на американски компании се не разрешава да продават технологии на китайските компании без позволение от държавното управление.

Сред засегнатите са Хайквижън (Hikvision), международен водач в технологиите за видео наблюдаване, както и известни китайски компании за изкуствен интелект като Сенс тайм (Sense Time) и Мегвий (Megvii). Списъкът включва и няколко организации на районни китайски управляващи, осведоми Българска телеграфна агенция.

Очаква се формален документ да бъде оповестен по-късно тази седмица.

Междувременно Съединени американски щати и Япония подписаха лимитирано комерсиално съглашение, съобщи Асошиейтед прес.

Сделката би трябвало да върне на американските фермери преимуществата, изгубени, когато при започване на мандата си президентът Доналд Тръмп изтегли страната от Транстихоокеанското партньорство (ТТП). Оттогава те са в неподходящо състояние в Япония по отношение на останалите 11 страни участнички в пакта, в това число огромните производители на селскостопански артикули Канада и Нова Зеландия, които продължиха без Съединени американски щати и се употребяват с преференциален режим на японския пазар.

" Това е победа за американските фермери ", разгласи Тръмп при подписването на договорката.

Търговското съглашение обаче не позволява несъгласията сред двете страни в търговията с коли. Според Тръмп Вашингтон и Токио би трябвало да продължат да работят за по-широкообхватно съглашение.

Пактът включва и ангажимент за отваряне на пазара за цифровата търговия сред двете страни, на стойност 40 милиарда $.

Американският бизнес упорства за по-широка договорка, която да даде на американските компании достъп до браншове като обезпечаване и фармацевтика в Япония.

Тръмп от дълго време се оплаква от комерсиалния недостиг на Съединени американски щати с Япония, който предходната година доближи 58 милиарда $. Япония е третата по величина международна стопанска система след Съединени американски щати и Китай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР