Министерството на спорта трябва да предостави на репортера на bTV

...
Министерството на спорта трябва да предостави на репортера на bTV
Коментари Харесай

Съдът разпореди на спортното министерство да предостави документи на bTV

Министерството на спорта би трябвало да даде на репортера на bTV Петър Нанев договорите и фактурите за заплащанията, с които Българският футболен съюз се регистрира за изхарчените обществени средства, които получава за развиване на този спорт. Такова е решението на Aдминистративния съд.

През октомври предходната година репортерът на bTV Петър Нанев изиска по Закона за достъп до информация документите за отпуснатото държавно финансиране на Българския футболен съюз за интервала от 1 януари 2015 година до 25 октомври 2018 година

Заедно с тях са изискани и информация за всички осъществени заплащания към БФС, както и докладите на футболната централа за разходването на обществени средства.

Казусът влезе в съда, откакто от Министерството на спорта отхвърлиха да дават поисканата информация.

Мотивите на ведомството са, че „ не е налице надделяващ публичен интерес, защото от заявката не може да се направи умозаключение, че посредством информацията се цели откриване на корупция и корист с власт”.

В претекстовете на съда обаче е посочено: „ При осъществената инспекция за правомерност на акта съдът намира, че същият е предписан при позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила, погрешно приложение на материалноправните разпореждания и противоречие с задачата на закона”.

„ В сегашния случай съдът намира за несъмнено, че търсената информация има характера на социална такава, защото е обвързвана с публичния живот в страната – отнася се за разходване на публични средства, както е общественозначима и задачата за тяхното разходване – поддържане и развиване на спорта и в частност на футбола в страната”, се споделя в решението на съда.

Затова съдът анулира решението за отвод до информация, дава 14 дни на министерството на спорта да съблюдава напътствията за достъп до информация и осъжда ведомството да заплати разноските по делото.

Решението не предстои на касационно обжалване, приключва арбитър Веселина Женаварова от Административен съд София-град.

Вижте цялото правосъдно решение
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР