Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси възможности да

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси възможности да
Коментари Харесай

Комитова търси пари за заплатите на пътните строители

Министерството на районното развиване и благоустройството ще търси благоприятни условия да обезпечи средства за погашение на дължимите суми към " Автомагистрали - Черно море ", като главната цел е да се обезпечат средства за погашение на заплатите на служащите , заяви отрасловото ведомство.

Преди ден, министър Виолета Комитова уточни, че за тази година Агенция " Пътна инфраструктура " разполага с 382 млн. лева . за настоящ ремонт и поддържане. Въпреки ограничавания бюджет, предходното управление на АПИ е упълномощило контракти за ремонтни действия за 1,5 милиарда лева ., което е 4 пъти повече от заложеното в Закона за бюджета. Нещо повече - до края на април целият разполагаем бюджет на АПИ е бил разплатен.

Комитова означи, че сключването на контракти за ремонтни действия, без да е обезпечен нужният финансов запас, е процедура в бранша. Фирмите са работили против задатъци , а в края на годината са получавали всичките си пари посредством постановления на Министерския съвет при изискване, че има остатъци в бюджета.
 Комитова не знае дали ще има пари за ремонтите на пътищата
Комитова не знае дали ще има пари за ремонтите на пътищата

ГЕРБ подписали контракти за пътни поправки за 1,5 милиарда при налични на едвам 382 млн.

Това обаче слага в риск строителните компании , основава неустановеност в сектора и условия за разпространяването на неприятни бюджетни практики. През 2018 година да вземем за пример АПИ е разполагала с бюджет от 328 млн. лева, само че е упълномощила на компании работа за 2 милиарда лева, които ги изплаща в края на годината. В бюджета за 2019 година е заложен бюджет на организацията от 420 млн. лева и по същата скица са изплатени в края на годината 1,5 милиарда лева За 2020 година са заложени 339 млн. лева бюджет за АПИ, а в края са изплатени 1,7 милиарда лева За сегашната година са заложени 382 млн. лева, а са контрактувани поправки за 1,5 милиарда лева

Въпреки че не утвърждава този метод на възлагане и разплащане, министерството ще направи всичко допустимо да обезпечи нужните средств а, с цел да бъде платено на компаниите, които са работили по контракти с АПИ и са си свършили работата, тъй като от създалата си обстановка са наранени стотици строители и техните фамилии .

Министерство на регионалното развитие е поискало 1,5 милиарда лева в актуализацията на бюджета , само че към момента никой не може да дори дали тези средства ще бъдат обезпечени.
 Пътни строители още веднъж на митинг, готвят още блокади
Пътни строители още веднъж на митинг, готвят още блокади

Настояват страната да им изплати 36 млн. лева за ремонта на Автомагистрала " Тракия "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР