Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще провери дали пътищата,

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще провери дали пътищата,
Коментари Харесай

Държавата ще опрости тол таксата за пътища в лошо състояние

Министерството на районното развиване и благоустройството ще ревизира дали пътищата, на които следва да бъде въведена тол такса, дават отговор на изискванията за това. Това заяви в парламентарната комисия по районна политика министърът на районното развиване Петя Аврамова.

Министърът сподели, че е от 20 000 километра републиканска пътна мрежа, 10 800 километра попадат в обсега на тол системата. Тъй като част от тях са в неприятно положение, те ще бъдат с нулева ставка. Цитирана от Българска телеграфна агенция, министърът сподели, че е наредила инспекция на тези 10 800 км пътища и най-много на тези от втори и трети клас, с цел да се знае къде точно таксата ще е нулева.

Едва по-късно на среща с превозвачите ще бъде коментиран и размерът й, разясни Аврамова. В първичния вид, препоръчан на публично разискване, таксата варираше сред 10 и 76 ст./км, съгласно обясненията на сектора, който назова ставките безумни.

По график тол таксите влизат в действие на 16 август и ще важат единствено за камионите над 3.5 тона. Леките коли ще не престават да се движат с електронни винетки.

Тестовете на системата стартират на 15 май, оповестиха пред депутатите специалисти във ведомството. Те увериха, че предпочитан ще е детайлът в системата, обвързван с обслужването на клиентите.

Държавата чака да събира от тол такси към 1.16 милиарда лева на година и с тях да обезпечи ремонта и поддръжката на пътищата.

Картата с пътищата, които попадат в обсега на тол системата, е подготвена и ще бъде в разнообразни цветове, с цел да се вижда за кои пътища ще се заплаща тази такса и за кои не, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР