Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще пренасочи над 60

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще пренасочи над 60
Коментари Харесай

Над 60 млн. лв. от еврофондовете в подкрепа на бежанците от Украйна

Министерството на районното развиване и благоустройството ще пренасочи над 60 млн. лева, спестени европейски средства, за поддръжка на локалните управляващи за рецесията с бежанците от Украйна. Това заяви заместник-министър Деляна Иванова на 20-то съвещание на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година. Средствата ще се употребяват по новия инструмент на Европейската комисия „ Действие на доближаване за бежанците в Европа – CARE “. Той ще е в помощ на страните членки, а задачата е да посрещат провокациите от войната в Украйна. Бюджетът му ще се образува от спестени средства по оперативни стратегии и от неизпълнени досега европроекти.

„ След коронавирус пандемията имаме нова рецесия - последствията от войната в Украйна. България е една от страните, които одобряват бежанци. Желанието ни е да работим с страните членки, тъй че неизползвани средства и тези, които няма да бъдат усвоени до края на програмния интервал, да бъдат пренасочени в поддръжка на бежанци и най-много на локалните управляващи, които ги одобряват. Целта е с тях да се преодоляват компликациите, които страните членки изпитват на национално, районно и локално равнище “, изясни София Алвес - шеф в Главна дирекция „ Регионална и градска политика “ в Европейската комисия. Това означа, че в случай че са спестени средства или не са изпълнени планове по някаква причина, свободният запас да се събере дружно и да получи приоритет за потребление в актуалната обстановка.

Според предварителната оценка на Еврокомисията нужният финансов запас е към 10 милиарда евро за тази и идната година. От тях през тази година ще бъдат заделени към 9 милиарда евро, а през 2023 година - 1 милиарда евро.

С тези средства страните членки могат да покрият единствено възможни разноски по грижи за бежанците от Украйна, като възстановяване на местата за краткотрайно настаняване, изхранване, даване на средства за оцеляване и други До юни се чака броят на бежанци да доближи 4 млн. души. Разрешените разноски ще бъдат дефинитивно утвърдени след разискване на новия инструмент с всички национални управляващи на Европейският съюз.

„ Около 32 млн. лева спестени средства от Оперативна програма “Регионално развитие” могат да бъдат ориентирани към новия инструмент CARE и вероятно още 30 млн. лева от средствата по React EU “, заяви заместник-министър Деляна Иванова, която е и началник на Управляващия орган на оперативната стратегия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР