Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подложи на обществено

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подложи на обществено
Коментари Харесай

Регионалното министерство предлага промени в обхвата на районите за планиране

Министерството на районното развиване и благоустройството ще подложи на публично разискване три разновидността за смяна в обсега на регионите за обмисляне.

По време на парламентарния надзор през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков уточни, че сега регионите от равнище 2 (NUTS 2) в страната са шест - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен. По думите на министъра междуведомствена работна група предлага три разновидността за нов териториален обсег на регионите от равнище 2.

" Предприемането на тази стъпка се постанова от нуждата от по-устойчиви във времето региони във връзка с броя на популацията в тях и обезпечаването на сходство с нормативната рамка на Европейски Съюз ", посочи министърът. Според него според европейския правилник минималният брой население за регион от равнище 2 е 800 000 души, а оптималният - 3 000 000 души. Според статистическите данни сега Северозападният регион за обмисляне е под 800 000 души, а Северен централен регион е с население малко над изискуемия най-малко.

" Целта ни е да създадем мощни и витални региони, които са по-добре географски обособени и ситуирани по съществени оси на развиване, със мощни, налични и притежаващи потенциал и благоприятни условия центрове на региони ", сподели още районният министър и добави, че смяната се обуславя от потребността от създаване на ефикасна териториална основа, на която да се базира създаването и осъществяването на стратегическите документи за районно развиване , както и на стратегиите, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове след 2020 година

В състава и работата на междуведомствената работна група са включени представители на дирекции в структурата на Министерския съвет, на Президентството на Република България, водещи министерства с отговорности по ръководството на европейските структурни и капиталови фондове, Националния статистически институт, Националното съдружие на общините в Република България и Българската академия на науките. Работата на групата завърши през месец декември 2017 година с консенсусно установяване на 3 разновидността за нови региони в страната .

Първият вид планува в страната да има 5 региона от равнище 2: Югозападен , включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен , включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен , включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен , включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен , включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

 Снимка 336702

Вторият вид планува в страната да има 4 региона от равнище 2: Югозападен, включващ областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопски регион, обхващащ областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. Черноморски регион , в който влизат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Дунавски регион , включващ областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

 Снимка 336703

Третият вид планува опазване на броя на регионите - 6, само че с изменен обсег. В Западния регион ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северният централен регион ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. В границите на Североизточния регион ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточния регион ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южният централен регион ще обгръща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вид област София-град ще бъде обособена в независим регион.

 Снимка 336704

" През месец януари 2018 година Министерският съвет прегледа и утвърди отчет, с който ни беше даден мандат да предложим за необятно публично разискване 3-те избрани от работната група разновидности. До края на месец март планираме тяхното показване и разискване в границите на Съвета по районна политика, Регионалните препоръки за развиване на шестте региона от равнище 2, както и на планувана кръгла маса с присъединяване на неправителствени организации и организации, организации от гражданския бранш, представители на университетските среди и научните институции ", сподели още министър Николай Нанков. Той изясни, че ще се състои необятна полемика по тематиката за новото райониране в страната, с цел да се реализира консенсус по отношение на финален вид, който да бъде импортиран за разглеждане и утвърждение на държавно равнище.

Министърът беше безапелационен и че все още няма утвърден финален вид за нов териториален обсег на регионите от равнище 2, а 3-те разновидността, които се възнамерява да се разискват обществено, не съдържат оферти за установяване на центрове и наименования на регионите.
" Този въпрос следва да бъде решен посредством тези дискусионни събития, както и посредством окончателното утвърждение от Народното събрание и Министерския съвет ", съобщи той. Министър Нанков акцентира, че промяната няма да докара до пренасяне на граници на административни области, както и до промяна на административни центрове. " Тази промяна ще засегне само регионите за обмисляне, които се употребяват като база за правене на стратегически документи и за задачите на Европейски Съюз по обмисляне ", изясни районният министър.

Шестте региона за обмисляне от равнище 2 в България, са обособени съгласно класификацията на териториалните единици (NUTS) за статистическо отчитане според условията на Евростат. Във всеки от тях действа районен съвет за развиване, който на ротационен принцип се ръководи от регионалните шефове на областите, които попадат в рамките на съответния регион.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР