Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи вчера, че започва

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи вчера, че започва
Коментари Харесай

Нов модел за развитие на регионите ще обсъжда ресорното министерство

Министерството на районното развиване и благоустройството заяви през вчерашния ден, че стартира серия от стратегически съвещания в страната по отношение на осъществяване на политиката за районно развиване и програмирането на новата европейска оперативна стратегия за поддръжка на районите в интервала 2021-2027 година Инициативата е взаимна с Международната банка за възобновяване и развиване в границите на подписаното съглашение за консултантски услуги с министерството.

Предвижда се стратегическите съвещания да се проведат на национално, районно и локално равнище с присъединяване на заинтригуваните страни - представители на министерствата и държавни организации, регионални шефове, кметове на общини, неправителствени организации, представители на бизнеса и други

Целта е те да се срещнат с новия метод за осъществяване на планове в идващия програмен интервал, както и да дадат мнение за дейно структуриране на Регионалните препоръки за развиване, които ще бъдат натоварени с нови, по-широки функционалности. Ще се акцентира и на значимостта от започване на партньорства и оформяне на стопански обосновани планове, допринасящи за развиването на територията.

По време на консултациите ще се състои разискване на опциите за по-широко присъединяване на бизнеса, неправителствения бранш и гражданското общество в оформянето и осъществяването на планове в идващия програмен интервал на равнище район и опциите за комбинирано финансиране сред една или повече оперативни стратегии. Така ще могат да бъдат включвани повече заинтригувани страни и бенефициенти в осъществяването на плановете. Те ще могат да подтикват и полемики по значими за икономическото развиване на районите обществени и публично-частни вложения.

Ще се обясни и осъществяването на интегрирани планове, които включват няколко съставния елемент, всеки от които може да бъде финансиран от друга оперативна стратегия, така наречен интегриран метод на влияние върху територията. Формирането на планови хрумвания ще би трябвало да подхожда на набор от стратегически документи, от които основополагащ за районите ще бъде районната скица за пространствено развиване.

Ще бъдат коментирани и опциите за разширени функционалности на районните препоръки за развиване при избора на планове на правилото отдолу-нагоре.

Стратегическите съвещания за общините от Северозападния регион за обмисляне ще се проведат на 15 юли в Ловеч. На 18 юли в София ще се състои срещата за представителите на общините от Югозападен регион . На 22 юли в Бургас е планувана среща за локалните управляващи от Югоизточния регион . На 23 юли в Областна администрация – Разград ще се организира срещата за общините от Северен централен регион , а на 24 юли в Търговище ще е консултацията за Североизточен регион . На 24 юли в Смолян е планувана среща със заинтригуваните страни от Южен централен регион .

Неправителствените организации, бизнесът и публичните групи могат да се включат със свои оферти и на e-mail: [email protected].
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР