Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва проект на новата

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработва проект на новата
Коментари Харесай

Нова жилищна стратегия ще защитава социално уязвимите групи

Министерството на районното развиване и благоустройството създава план на новата жилищна тактика. Целта е възстановяване на механизмите за по-ефективно ръководство на етажната благосъстоятелност и основаване на тласъци за възстановяване на енергийната успеваемост в жилищните здания у нас.

Другата задача на създаването е обезпечаване на условия за финансово налични жилища и подкрепяне на уязвимите лица. В тактиката се оферират и ограничения за налични жилища за млади фамилии и висококвалифицирани фрагменти, тъй че да се раздвижи подвижността на трудовия пазар. Ще се набележат и ограничения за поддръжка на общините за възобновяване на обществените жилища, посредством обществено частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на обществения фонд или основаване на нов, тъй като наличният не е задоволителен. Едно от решенията е в създаване на ограничения за основаване на нов обществен жилищен фонд, който да спомогне за справяне с демографската рецесия и бедността по райони.

Припомняме, че при започване на годината излезе отчетът на Световната банка, квалифициран за Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), който трябваше да послужи за правене на новата жилищна тактика на страната. Докладът сподели, че в България има сериозен остатък на жилища. В Пловдив незаетите жилища са 26%. Високи остават равнищата на свободните жилища и в други огромни градове, като в София необитавани са 24% от жилищата, в София-област - 48%, а във Варненска област - 30%. Парадоксът е, че данните от отчета излизат на фона на растящите цени на парцелите у нас. Според националната статистика взривът в строителството в Пловдив продължава - за третото тримесечие на 2018 година в Пловдив са издадени позволения за градежа на 239 здания с 1400 жилища в тях, сочат данните на Национален статистически институт. Това прави нови 181 317 кв. метра разгъната застроена повърхност под тепетата.

С днешна дата изводите на специалистите са, че: „ Много повече са жилищата, в сравнение с семействата, а над 97% от собствеността е частна. На пръв взор тези обстоятелства могат да сформират неправилното мнение, че в България няма жилищен проблем. Но професионалният прочит на всички свързани аспекти разкрива, че в действителност жилищната система на България е с доста неразвити детайли, дефицити и деформации ”, сподели Гергана Благиева, шеф на дирекция „ Жилищна политика “ в Министерство на регионалното развитие, по време на форума „ Моят град, моят дом, моят бизнес “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР