Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане
Коментари Харесай

ВиК операторите с кол център за аварии и оплаквания


Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява за публично разискване план на Наредба за условията и критериите за ВиК операторите и квалификацията на личния състав им. С нея се регламентират съответни условия и критерии към активността на ВиК операторите за възстановяване на успеваемостта и устойчивостта и предоставяните от тях услуги. Разгледани са главните критерии, на които следва да дават отговор ВиК операторите във връзка с успеваемостта на приходите, внедряване на система за ръководство на качеството, нужната техника за осъществяване на активността им. Цели се уеднаквяване на разпоредбите, при които ВиК операторите дават услугите и повишение на качеството им. Регламентират се условия за повишение на квалификацията на работещите във ВиК сдруженията за усъвършенстване дейностите при даване на услугите по снабдяване на вода и отклоняване и филтриране на отпадъчни води. В наредбата са конкретизирани минималните професионални и квалификационни условия към управническия, техническия и стопанско-административния личен състав и условия за повишение на квалификацията на чиновниците във ВиК сдруженията, както и изискванията и редът за осъществяване на образованието им, предвид на повишение на качеството на предоставените ВиК услуги на потребителите.

Заложено е, че ВиК оператори могат да бъдат само финансови търговски сдружения с главен предмет на активност – даване на ВиК услуги с активи. Сред минималните условия, на които би трябвало да дават отговор ВиК операторите, са внедряване на системи за ръководство на качеството, запазване на околната среда и система за ръководство на здравето и сигурността при работа. ВиК операторът би трябвало да разполага с избрана техника, нужна за непрестанно даване на услугите. Задължителни са съществуването на техника и съоръжение за работа на денонощна спешна група за разкриване и премахване на повреди по системите и оборудванията, машина за продухване и разчистване на канали и канализационни шахти, транспортни средства и багери за употреба и поддръжка на оборудванията, техника и съоръжение за понижаване и разкриване на течове, за премерване на водно количество и налягане. ВиК операторите се задължават да поддържат 24-часова телефонна линия за съобщаване на повреди и интернет страница.

Сред претекстовете за правене на наредбата са, че със средства от Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “ са построени и реконструирани над 2600 км водоснабдителни и канализационни мрежи и 50 пречиствателни станции за отпадъчни води. През сегашния програмен интервал 2014-2020 година в действия за реализиране качеството на водите, предопределени за консумация и пречистването на градските отпадъчни води, се планува да бъдат вложени към 2 милиарда лв.. При построяването, употребата и поддръжката на ВиК инфраструктурата се употребяват нови технологии, материали, системи, които изискват непрекъснато повишение на квалификацията на личния състав на ВиК операторите.

Те ще би трябвало да изпълнят условията от наредбата до 31 декември 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР