Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага с промени в

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага с промени в
Коментари Харесай

Пада наредбата за техническите паспорти, промени и за строителните разрешителни

Министерството на районното развиване и благоустройството предлага с промени в Закона за публичните поръчки /ЗОП/ инженерингът да отпадне за всички градежи в България, в които има и един лев обществени средства. По този метод ще се понижи цената на градежите, които се правят с обществени средства, ще се увеличи качеството им и ще се основат условия за по-малко корупция. Това заяви на конференция служебният министър Виолета Комитова с присъединяване на заместник-министър Иван Шишков и началникът на ДНСК Влади Калинов.

Тя подсети, че инженерингът е тип социална поръчка за строителство, при която по думите й има благоприятни условия за: оскъпяване на строителството от четири до пет пъти , за ниското му качество и за тежки корупционни практики. Комитова посочи, че измененията в Закон за обществените поръчки са по самодейност на министъра на финансите и Агенцията за публични поръчки и се отнасят до промени, свързани с поръчките инхаус.

Сред другите подготвяни от ведомство нормативни промени са тези в Наредбата за техническите паспорти на градежите , като се планува да отпадне задължението за жителите до 2024 година да извадят по 1000 лв. и да имат механически паспорт, сподели министърът.

" Премахнахме този период, тъй като паспорт на постройката е нужен единствено в случай че имате желание да вършиме промени по постройката и е безсмислено една баба на село, която няма желание да прави нищо, да дава по хиляда лв. ", разяснява Комитова.

Тя дефинира предходната разпоредба като безсмислена, тъй като механически паспорт на постройка се изисква, в случай че имаме желание за преустрояване. Освен това, съгласно министъра, тези паспорти не са нужни, тъй като те са документ за постройката, който отразява моментното й положение и в случай че решим след 10 години да вършим поправки, тогава паспортът ще наподобява по различен метод и ще ни би трябвало.

Министерство на регионалното развитие анулира за период от една година и Наредбата за налична среда , създадена от предходния министър, която предвиждаше в многофамилни здания всички жилища да са планувани за инвалиди (по-големи порти, без прагове, по-голяма баня).

В момента министерството работи по промени, които са съотносими към предходна разпоредба, основана на немския опит, която е изисквала при постройка с повече от 30 жилища едно от тях, в случай че може да е на партера, да бъде пригодено за хора с увреждания. Докато текстовете се преработват, остарялата разпоредба е анулирана със период до една година , добави министърът.

Ведомството предлага промени и в Закона за устройството на територията /ЗУТ/ по член 148, който беше въведен през февруари тази година и регламентира по този начин наречената приложна регулация, с което на практика се вкара възбрана за строителство в София.

Комитова подсети, че този член от Закон за устройство на територията беше обжалван от омбудсмана и по него има мнения на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, като там се показва, че е въведена неприемлива безсрочна строителна възбрана и измененията са противоконституционни.

Министерството работи по измененията на този текст, като задачата е да бъдат задоволени както тези, които желаят да сторят, по този начин и тези, които желаят да отчуждават, и тези, които ползват регулацията.

Други промени в Закон за устройство на територията са свързани с условията към преместваемите обекти, с които да не се позволява преместваеми обекти да са свързани нелегално с ток и вода.

Промените са свързани със случая, при който на столичен бул. почина дете, тъй като кабел с високо напрежение беше оставен разкрит. Друга нормативна смяна в Закон за устройство на територията е обвързвана със случая с по този начин наречените преместваеми обекти на къмпинг " Смокиня ", за които противозаконни обекти се оказва, че ДНСК няма права да се намеси.

Промяната в Закон за устройство на територията е инспирирана и поради случая " Артекс " и разногласията за това докога е годно разрешението за градеж, сподели министърът. По тази причина се предлага разрешението за градеж да важи единствено от датата на разрешението , а не от някакви други дати, добави тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР