Министерството на регионалното развитие и благоустройството обмисля въвеждането на еднократни

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството обмисля въвеждането на еднократни
Коментари Харесай

Министерство обмисля ваучери за саниране за енергийно бедни собственици на жилища

Министерството на районното развиване и благоустройството обмисля въвеждането на еднократни ваучери, които да покриват разноските за самоучастие при саниране на здания, за които ще се изисква 20% самоучастие. Смисълът е тези ваучери краткотрайно да запълнят празнината от налични финансови принадлежности, посредством които хората, които не могат да си разрешат това самоучастие, да получат средства. Това се разбра по време на полемика за енергийното възобновяване на постройките.

Идеята още не е изчистена и не е доказан задължението на страната в лицето на Министерството на финансите, се разбра от думите на Ангелина Бонева, зам.-министър на районното развиване и благоустройството.

Ваучерите или каквато форма на поддръжка се избере са предопределени за хора, които влизат в понятието енергийно небогати и които са спънка при решението на общите събрания на блоковете всички притежатели да се съгласят да се направи санирането. Този механизъм също така ще бъде съгласуван с предстоящата разпоредба към променения Закона за енергетиката, в която би трябвало да се опише в детайли кой може да получава енергийни помощи. Идеята е, че този тип помощ вместо за покриване сметките за отопление може да се изрази в сума са самоучастие за енергийно възобновяване, една от задачите на което е да се понижат разноските за сила в жилището.

Вече завърши кандидатстването по схемата, при която страната покрива 100% от разноските за обновяването, като поръчки са подадени за малко над 3 хиляди здания до крайния период 31 май, само че парите се чака да стигнат за към 700. Останалите, които ще са се подготвили за това, могат да аплайват по програмата, която включва 20% самоучастие. По нея към момента няма претенденти, само че се чака такива да станат постройките, които не са утвърдени за 100% финансиране. Зам.-министърът уточни, че чака срокът за кандидатстване по нея да бъде продължен.

Все още тече инспекцията по оценка на всички заявки, резултатите от която се чака да бъдат оповестени през ноември. С преимущество при тази оценка са огромните панелни здания.

По калкулации въз основата на към този момент актуализирани здания това 20% самоучастие се равнява на сумата от 3-6 хиляди лева според от редица фактори, един от които е размерът на жилището, заяви Ивайло Велков, член на управителния съвет на БСК.

Санирането до момента бе посредством отпущането в две поредни години на по 1 милиарда лева от държавния бюджет, поради което практиката бе подложена на критика, че посредством общи пари на данъкоплатците се финансират действия от изгода единствено за някои от тях. В допълнение, в случай че не се употребява самоучастие, процесът по възобновяване на общо над 60 хиляди жилищни здания, без да се броят публичните, ще отнеме десетилетия. Заради това отсега нататък, с цел да отговори България на условията в Европейски Съюз за енергийна успеваемост, би трябвало да се движи с по-бързи темпове, подсетиха участници в полемиката. На процедура това значи, че във времето процентът самоучастие ще бъде последователно завишаван, като се чака да се разработят и финансови принадлежности в помощ на хората, които нямат пари в брой, с цел да платят каузи си.

Участниците в полемиката разясниха, че е разумно всяка страна в процеса - притежателите на здания, общините и националният бюджет, да имат някакво присъединяване във финансирането на енергийното възобновяване поради изгодите на всяка страна в тях.

Според Юлиян Попов има редица кметове,които не схващат казуса и са пасивни във връзка с тези стратегии. Той чака това да се промени след локалните избори.

Министърът разяснява още, че безусловно би трябвало да се забрани частичното саниране, към което прибягват обособени притежатели на жилища. Причината е освен, че не води до резултата, който би се получил, в случай че това се направи за цялата постройка, само че и поради типа, който получават постройките. В допълнение хората, които са дейни да решат въпроса за личния си парцел, не са дейни, когато става дума да се направи това за всички в дадена постройка.

Зам.-министърът даде образец с персоналния си опит, който обаче е довел до интереса на всички в постройката, откакто са открили изгодата от санирането, даже единствено от позиция на фрапантно понижените сметки за сила. Затова тя чака случаите на единично саниране да имат и този резултат.

Попов разяснява, че санирането " на парче " прави постройките в България да наподобяват като намиращи се в Латинска Америка.

Иван Велков позволи, че може хора да стартират да бягат от такива здания, местейки се в други квартали, тъй като съседите им не желаят да се направи общо възобновяване, а те не желаят да живеят в такива блокове.

България е пословична с бавното осъществяване на промените, разясниха участници в полемиката. Най-пресният образец за това е Планът за възобновяване и резистентност, който се движи с 8-9 месеца забавяне. По тази причина няма да е допустимо плануваното начало на идващия стадий от санирането от януари 2024 година, при който към този момент се вкарва системата за 20% самоучастие.

Този преход от цялостно към отчасти финансиране на плановете е основен, тъй като се видя, че хората доста мъчно одобряват потребността от самоучастие, акцентира зам.-министърът. Затова и моделът на смяна би трябвало да е равномерен.

Фондът, който е " шапката " на процесите по енергийно възобновяване на здания отсега нататък и е условие по Плана за възобновяване, евентуално също няма да стартира да работи от януари поради цялостното закъснение на процесите по самия проект. Неговото действие обаче е изискване, с цел да получи България трето заплащане. В момента тя е дала поръчка за второто заплащане, което чака до края на годината. Междувременно обаче президентът Румен Радев наложи несъгласие на Закона за енергетиката, в който за пръв път бе дадена формулировка за енергийна беднотия и измененията в който са изискване за приемане на второто заплащане. Предстои до края на годината да се одобри и законът за персоналния банкрут, какъвто в България няма и също е изискване за това заплащане.

По време на полемиката се разбра, че Министерството на енергетиката също се бави с дейностите, които зависят от него и са свързани със основаването на декарбонизационен фонд. От това зависи и страната да създаде визия по какъв начин ще продължи санирането, а не на парче, както е до момента, а също и на финансови принадлежности, които ще подкрепят процеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР