Министерството на природните ресурси преоцени запасите от полезни изкопаеми в

...
Министерството на природните ресурси преоцени запасите от полезни изкопаеми в
Коментари Харесай

Колко струват всички природни ресурси на Русия?

Министерството на естествените запаси преоцени запасите от потребни изкопаеми в Русия в края на 2018 година. Цената на петролни запаси съвсем се удвои - до 74,5 трилиона рубли (Валутен курс през днешния ден - 64,43 рубли за $ и 71,24 рубли за евро, бел. ред.). Общата стойност на естествените запаси в страната се прави оценка на близо 100 трилиона рубли, осведоми организация РБК.

За повторно в историята Министерството на естествените запаси и екологията оцени пазарната стойност на запасите от естествени изкопаеми - петрол, газ, въглища, злато, мед, желязна руда и диаманти. Общата им стойност в края на 2018 година доближи 93,4 трилиона рубли. - спрямо 55,2 трилиона рубли в края на 2017 година, следва от данните на ведомството, обновени на 17 септември.

По-голямата част от ресурсното благосъстояние на страната се пада на петролните ресурси - 74,5 трилиона рубли. През миналата година те са се нараснали с 88% (от 39,6 трилиона рубли). Увеличението на запасите от нефт във физическо измерение не е толкоз впечатляващо - с 8,7%, от 9,04 милиарда тона на 9,83 милиарда тона. Това значи, че единицата петролни ресурси е повишила цената си, съгласно Министерството, със 73% за година.

Оцениха целия петрол на 1 трилион $

Паричната стойност на петролните ресурси доближи 71,7% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година. В доларово изражение съветските петролни запаси са нараснали цената си с 385 милиарда $ и доближиха 1,07 трилиона $.

Министерството на естествените запаси за първи път оцени пазарната стойност на минералните ресурси в Русия в края на предходната година за 2017 напомня РБК. За оценката се употребява способ, учреден на евентуалните приходи, свързани с употребата на съответните запаси.

15 $ за барел съветски нефт

От оценката на Министерството на естествените запаси следва, че цената на барел съветски петрол е към 1000 рубли, или 15,5 $ по настоящия курс. Това е сравнимо с оценката, дадена през февруари 2019 година от заместник-министъра на енергетиката Павел Сорокин: в изявление за " Ведомости " той сподели, че цената на съветския петрол е ниска, 8-20 $ за барел (без транспорта).Някои от нефтените и газовите компании разгласяват планирани бъдещи парични потоци от производството на петрол и газ въз основа на потвърдени запаси в края на годината. В множеството случаи те са сравними с изчисленията на Министерството на естествените запаси.Например трите най-големи петролни и газови компании в страната - Роснефт, ЛУКОЙЛ и " Газпром петрол ", доста усилиха тази оценка през 2018 година Стойността на бъдещите доходи на Роснефт се усили с 21%, до съвсем 11 трилиона рубли; на Лукойл - със 71%, до 4,9 трилиона рубли; на " Газпром петрол " - с 47%, до 2,9 трилиона рубли. Други компании не разкриха тези данни.

Газовите запаси също се усилиха

Министерството на естествените запаси преразгледа и цената на запасите от природен газ - от 11,3 трилиона до 14,1 трилиона рубли. В действително изражение те се усилиха с 3,6%, до 15 трилиона кубически метра. метра. Това е доста по-малко от газовите ресурси от всички категории в Русия - 73 трилиона кубически метра. м, заяви на 18 септември шефът на Министерството на естествените запаси Дмитрий Кобилкин. Оценката на златните ресурси на Русия също се усили - от 480 милиарда на 614 милиарда рубли, на желязна руда - от 808 милиарда до 1,2 трилиона рубли, на диаманти - от 505 милиарда до 546 милиарда рубли.

В същото време запасите от мед и въглища в стойностно изражение леко понижиха.

От чужбина запасите наподобяват по-големи

Британската петролна компания BP, най-уважаваният корпоративен снабдител на данни за петрол и газ, оцени потвърдените ресурси от нефт в Русия в края на 2018 година на 14,6 милиарда тона - с 48% по-високи от оценката на Министерството на естествените запаси. Доказаните ресурси от природен газ BP правят оценка на 38,9 трилиона кубически метра. м - 2,6 пъти повече от Министерството на естествените запаси.

Световната банка за финален път през 2018 година оцени цената на всички минерални и енергийни запаси на Русия (нефт, газ, всичи типове въглища, метали и минерали) в $5,5 трилиона, в том число на петрола - $3,4 трилиона. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР