Министерството на правосъдието в САЩ официално обяви, че започва широко

...
Министерството на правосъдието в САЩ официално обяви, че започва широко
Коментари Харесай

САЩ официално започва да разследва технологичните гиганти

Министерството на правораздаването в Съединени американски щати публично разгласи, че стартира необятно следствие на съвсем всички американски софтуерни колоси – Apple, Amazon, Фейсбук и Alphabet, компанията майка на Гугъл, написа Reuters. Разследването ще се концентрира върху това дали " водещите на пазара онлайн палтформи са достигнали до това състояние посредством практики, спиращи конкуренцията, задушаващи нововъведението и други ограничения във щета на клиентите ", се споделя в известието на министерството.

Не е ясно тъкмо кои компании ще бъдат разследвани – институцията не показва съответни имена, само че тези на четирите огромни компании от Силициевата котловина са ясни от месеци насам. Въпросът към този миг е дали има и други, към тях, които ще бъдат разследвани – да вземем за пример Microsoft, която сега е най-голямата обществена компания в света, с оценка от над 1 трлн. $.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Акциите на четирите компании изгубиха приблизително към 1% от цената си след края на сесията във вторник. Всички от тях са отказали коментар пред американските медии. Съобщението на министерството също по този начин идва ден преди Федералната комисия по търговия (FTC) да разгласи официално санкция на стойност 5 милиарда $ за Фейсбук, заради неефективната отбрана на персоналните данни на потребителите в платформата.

Конгресът в офанзива

Разследването от страна на администрацията на Доналд Тръмп бе признато с топли усеща от конгресмени и сенатори и от двете партии в Съединени американски щати. Нуждата от регулация на софтуерния бранш е една от дребното тематики, по които републиканците и демократите наподобява имат консенсус. Според Ричард Блументал, сенатор от Демократическата партия, в този момент министерството би трябвало да бъде " самоуверено и храбро в прекъсването на огромните софтуерни компании и техния монопол. "

" Имаме възходящ консенсус измежду рисковите вложители и стартъпите, че към Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple има мъртва зона, която стопира нови компании да навлязат на пазара с новаторски артикули и услуги, които да са конкуренция на сегашните ", разяснява Дейвид Сесилин, различен демократ от долната камара на Конгреса. Подобни изявления има и от страна на Тед Круз, сенатор от Републиканската партия, както и други консервативни представители.

Сред конгресмените и сенаторите обаче има и разлика. Общото е, че те всички считат, че ситуацията на софтуерните колоси гранични с монопола. Разликата е във връзка с свободата на слово в интернет: до момента в който демократите желаят повече цензура и събаряне на несвоевременно съгласно тях наличие, републиканците към този момент от години показват, че по този метод се цензурират най-вече консервативни отзиви.

Къде е казуса

Някога знаци на американската иновация и бъдещето на стопанската система, в този момент софтуерните колоси към този момент се преглеждат повече като опасност – както за дребните и новаторски компании, които постоянно са изкупувани още в зародиш, по този начин и за потребителите, посредством чиито персонални данни работят бизнес моделите на компаниите (с изключение на Apple). Проблем има и от държавна позиция, изключително откакто Фейсбук разгласи желанието си да сътвори своя лична цифрова валута.

През последните години колосите изгубиха своя ореол, изключително откакто през приложения във Фейсбук изтекоха към трети лица персоналните данни на десетки милиони души, а обществените мрежи бяха атакувани като канал за операция на политическите избори в Съединени американски щати и други страни. Същевременно Microsoft, Apple, Amazon, Гугъл и Фейсбук се трансфораха в петте най-големи обществени компании в света, с обща пазарна оценка към 4 трлн. $.

Какво може да стане

Все още липсват детайлности кои елементи от бизнеса ще бъдат разследвани от прокуратурата, надлежно не се знае и какви биха могли да бъдат вероятните сюжети. Със сигурност най-тежкият подобен би бил делене на фирмите, само че този вид е малко евентуален. По-скоро министерството ще накара фирмите да трансформират метода си във връзка с изкупуване на стартъпи и задушаване на конкуренцията, както и да стартират стъпки към по-строго законодателство във връзка с персоналните данни и тяхното събиране, което в Съединени американски щати е значително сива зона, неразписана в закона.

Положението наподобява най-хубаво за Apple, която, макар че е в една група с останалите компании, мъчно може да се каже, че е монополист в продажбата на смарт телефони или други устройства. В противоположната позиция са Фейсбук, Гугъл и Amazon, за които може да се твърди, че са монополисти даже в няколко бранша – цифрова реклама, обществени мрежи, електронна търговия, облачни технологии, търсене и други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР