Министерството на правосъдието ще сезира прокуратурата заради установени множество нарушения

...
Министерството на правосъдието ще сезира прокуратурата заради установени множество нарушения
Коментари Харесай

Съмнения за измама за милиони при обществените поръчки за затворите

Министерството на правораздаването ще сезира прокуратурата поради открити голям брой нарушавания при възлагането на публични поръчки, свързани с доставки или услуги в пандизите.

Според данни на инспекция на АДФИ, които бяха оповестени от Надежда Йорданова, над 20 поръчки в интервала 2020-2021 година са компрометирани. Някои от тях са предоставени малко преди кабинетът на ГЕРБ да съобщи властта на служебното държавно управление.

В огромна част от тях е кандидатствал единствено един искащ реализатор, а в други случаи - всички съперници без един са отстранявани по процедурни аргументи.

В случаите, в които до финала стигат двама претенденти, е избиран този с по-скъпа оферта, твърди Йорданова. Тя разказа данните като знак за корупция или машинация.

Един от образците е поръчка за 1,5 млн. лева, която планува пречистване на постройките на Групово дело " Изпълнение на наказванията " от хлебарки и плъхове. При две подадени предложения - едната е отстранена.

Изискванията за екипа, който би трябвало да прави дейностите, са дефинирани в нарушаване на една от наредбите за нужната професионалан подготовка.

При инспекцията е открито, че са изплатени суми за осъществена активност, която допуска, че " 8180 кв.м. са обработени от един човек за един час ".

Открити са и нарушавания, свързани с необяснима надценка при покупката на хранителни артикули за затворническите столови, при които е позволена 5% надценка над междинните цени на пазара. Договорът е за 46 млн. лева и е подписан за петгодишен период, още веднъж с един участващ претендент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР