Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в

...
Министерството на правосъдието ще съдейства за казуса с обвинените в
Коментари Харесай

Обвинените граничари искат помощта на депутатите

Министерството на правораздаването ще спомага за проблема с упрекнатите в ликвидиране на турски нарушител четирима граничари от Бургас. Днес граничарите се срещнаха с локални депутати и кмета на града.

Въпреки че българите са оправдани за случая преди 10 години и от български съд, и от съда в Страсбург, против тях в Турция е обновено дело.

Турция възобнови делото против български граничари

Кметът Димитър Николов напомни:

"Имаме подписан контракт от 76-а година с Република Турция за взаимно признание на правосъдните решения. "

Адвокатът на граничарите Росен Кожухаров добави:

"Предоставена е опция на тези лица да се срещнат с приложените документи и в случай че желаят, да се възползват от правото си да дадат пояснение по по този начин повдигнатите обвинявания. "

Депутатът Дияна Саватева уточни:

"Има развой, който тече в Турция. Нашите дейности би трябвало да бъдат съобразени с оптималната отбрана на ползите на българските жители при тези условия. "

Трябва да се обезпечи наличие на консул в процеса и на турски юрист, добави Саватева, а нейният сътрудник Валентин Касабов акцентира:

"Да изявим нашето предпочитание просто да се спре тази подигравка с момчетата. "

Единият от граничарите Николай Костов прикани:

"Хиляди български мъже са долу и те би трябвало да са сигурни, че са спокойни да си извършват служебните отговорности в този момент, сега, на следващия ден, вдругиден. "

Днес в 15 часа граничарите имат среща с специалисти от Министерство на правораздаването в София, където ще получат повече информация по техния случай, подписаните документи сред България и Турция и опциите за юридическа реакция. Мъжете ще бъдат изслушани в Районния съд в Бургас във вторник.

Какво се случи преди този момент

Български граничари желаеха отбрана от народните представители против Турция. Четиримата чиновници са задочно подсъдни в южната ни съседка, тъй като при осъществяване на служебния си дълг гръмнаха турски рибар-бракониер.

Граничарите упорстват за поддръжка от страна на институциите, които да се намесят в границите на пълномощията си за удобен излаз от процеса.

И юристите на граничарите, и народните представители са безапелационни, че страната ни има механизми, които да подсигуряват сигурността на българските граничари.

Призованият от Турция граничар: Не знам какво става

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР