Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Закон
Коментари Харесай

Задължителна медиация по някои граждански и търговски дела предвиждат изменения в Закона за медиацията

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията.

С него от 1 януари 2024 година се вкарва наложителна медиация по някои типове цивилен и търговски каузи, подсъдни на районните и окръжните/апелативните съдилища. Дава се също опция съдът, по негова преценка, да разпореди провеждането на наложителна медиация и по други висящи разногласия. 

Целта е да се увеличи успеваемостта в областта на гражданското и комерсиалното правосъдие и да се понижи натовареността на съдилищата, се сочи в претекстовете към законопроекта.

С преходни разпореждания се оферират и промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), както и в Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Новите правила ще важат за делата, формирани след 1 януари 2024 година

Новата „ правосъдна медиация “

Тя ще е използвана по разногласията, по които към този момент са в съда и ще се организира в правосъден център по медиация към окръжните съдилища.

Когато медиацията е наложителна по закон, задължението на страните ще се свежда до добросъвестно присъединяване в процедурата – с дълготрайност сред един и три часа. Задължителното осъществяване на медиация не задължава страните да реализират съглашение. Единствено от тяхната воля ще зависи и дали ще имат съглашение в границите на наложителната част от процедурата, дали ще изберат да продължат опитите или медиацията ще бъде прекъсната. 

Към всички окръжни съдилища ще се основат правосъдни центрове по медиация, които ще имат указател на посредниците, минали спомагателен асортимент и профилирано образование. С решение на Висш съдебен съвет такива центрове могат да се основават и към някои районни съдилища. 

Медиаторът по съответната процедура ще се показва служебно от правосъдния център. Но при единодушие посред им страните могат да посочат и съответно лице, стига да е вписано в регистрите на правосъдните центрове. 

При реализиране на съглашение с него могат да се уредят и въпроси отвън съответното дело и то ще се утвърждава от съда. При предпочитание на страните съглашението посред им може да бъде утвърдено и като правосъдна конвенция, която може да обгръща и предмета на няколко разнообразни правосъдни каузи. 

По кои каузи ще се организира

Предлага се споразумяване на две категории правосъдна медиация.

С промени в Граждански процесуален кодекс се вкарва правилото, че съдът задължава страните да вземат участие в процедура по медиация, когато е предявен иск или е отправено искане за: развод; разногласия за практикуване на родителските права, местоживеенето на детето, неговата прехрана, персоналните връзки с детето;изменение на ограниченията, свързани с упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, персоналните връзки с детето и издръжката му; разрешаване на различия по упражняването на родителските права и задължения; установяване на ограничения за персонални връзки с бабата и дядото; наставнически разногласия за пътешестване на детето в чужбина; разпределение на използването на съсобствена движимост по Закона за собствеността; парични вземания, произлизащи от съсобственост; подялба по Закона за собствеността; разногласия сред етажната собственост; погашение на цената на дружествен дял при преустановяване на присъединяване в ООД; отговорност на шеф или инспектор на ООД за породени на сдружението вреди.

Другата оригиналност е, че съдът може да задължи страните да вземат участие в процедура по медиация при предявени искове за: парично или непарично взимане, произлизащо от контракт, непозволено увреждане и др.; издръжка; битие, преустановяване, заличаване или повреждане на контракт или за подписване на финален договор; хонорари или компенсации по трудови правни отношения, признание на уволняване за нелегално и възобновяване на предходната работа; отбрана на права на интелектуална благосъстоятелност и други

Съдът може да задължи страните да вземат участие в процедура по медиация единствено един път в производството, в случай че съглашение не се реализира, продължава да преглежда делото.

Регламентира се и възлагането на разноските за медиационната процедура, планувана е глоба за страната, неучаствала в нея.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР