Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на образец

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на образец
Коментари Харесай

МП публикува образец за възражение на длъжника срещу заповед за изпълнение

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване план на пример за несъгласие на длъжника пред съда против заповед за осъществяване в случаите на недължими разходи или когато непринудено е платил задължението си в двуседмичния период от връчване на заповедта.

Новият пример е част от плана за промени и допълнения на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2008 година за одобряване на образците на заповед за осъществяване, заявление за издаване на заповед за осъществяване и други бумаги във връзка със заповедното произвеждане, който можете да видите тук:

Промяната е по отношение на влезлите в действие промени и допълнения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) през октомври 2017 година, с които се даде опция на дебитор, който е платил напълно или отчасти в периода за непринудено осъществяване да възрази документално против заповедта за осъществяване.

Образецът за възражения по новия член 414а от Граждански процесуален кодекс, във тип на Приложение № 8 в наредбата, съдържа реквизити, нужни за мотивиране на възражението против заповедта за осъществяване. Обоснованото несъгласие се изпраща до съда подписано от длъжника. Към него се ползват доказателства за осъществяването на задължението с дубликат за заявителя. Когато единствено част от задължението се признава, това се показва категорично.

С плана за промени в наредбата се внася обвързване за уточнение на вероятните способи за заплащане от длъжника към кредитора или заявителя, за изтъкване на банковата сметка, по която средствата да бъдат импортирани, както и инструкции по отношение на използването на доказателства за осъществяване и прекъсването на осъществяването.

Публикуваните текстове за публично разискване целят улеснение на упражняването на правата на жителите и юридическите лица, в качеството им на заявители или длъжници в заповедното произвеждане по Граждански процесуален кодекс, както и постановяване на законосъобразни правосъдни актове от съдилищата и определяне на непротиворечива правосъдна процедура в производствата по глава тридесет и седма „ Заповедно произвеждане “ от Граждански процесуален кодекс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР