Министерството на правосъдието на САЩ след неколкоседмични тежки преговори се

...
Министерството на правосъдието на САЩ след неколкоседмични тежки преговори се
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Демократите и правосъдното министерство се разбраха за документи, събрани от Мълър

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати след неколкоседмични тежки договаряния се споразумя с демократите в Камарата на представителите да съобщи на Конгреса основни документи, събрани от специфичния прокурор Робърт Мълър, написа в. " Ню Йорк таймс ". Става дума за доказателствени материали към неговия отчет за хипотетичната съветска интервенция в американските избори през 2016 година и евентуалните опити на президента Тръмп да попречва правораздаването и да злоупотреби с власт, предава Българска телеграфна агенция.

Още не е ясно какъв е обсегът, размерът и до каква степен потребни са тези материали, само че съгласно ръководителя на Правната комисия към Камарата на представителите, демократа Джеролд Надлър, представен от вестника, те включват " мемоари от изявленията, свидетелски показания за злонамерено държание и други доказателствени данни от сериозно значение ", събрани от екипа на Мълър от хора от Белия дом и някогашни чиновници.

Тази договорка, наподобява, може да понижи напрежението сред Белия дом и демократите, които заплашваха да издигнат обвиняване в пренебрежение към Конгреса против назначения от президента Тръмп министър на правораздаването Уилям Бар поради отхвърли му да съобщи доказателствените материали към отчета на Мълър, поискани с призовка от комисията.

С оглед на постигнатото съдействие с министерството Надлър сподели, че към този момент ще отсрочи задвижването на наказателна правосъдна процедура против министър Бар. Камарата обаче остава нащрек и към момента счита да не анулира плануваното за през днешния ден гласоподаване, което би задължило Правната комисия да повдигне цивилен иск против Бар и други очевидци, неизпълнили нейните претенции, с цел да придаде, в случай че е належащо, цялостна юридическа тежест на изпратените до тях призовки, отбелязва Ню Йорк таймс ".

" Ако министерството продължи да сътрудничи в благосклонен дух и ние получим всички материали, които желаеме, няма да има потребност от по-нататъшни стъпки ", се споделя в публично изказване на Надлър, който предизвестява, че в противоположен случай нещата отново ще тръгнат към съд.

Според Надлър първите от желаните документи могат да бъдат предадени на комисията още през днешния ден. Те ще могат да бъдат проучени от членовете на комисията, измежду които има както демократи, по този начин и републиканци, уточни той. Според него тези документи ще оказват помощ на законодателите " да изпълнят своите конституционни отговорности и да решат по какъв начин да реагират " на изводите на Мълър, отнасящи се до дейностите на президента Тръмп.

Правната комисия издаде призовка за нередактираната версия на отчета на Мълър и за съпътстващите го доказателствени материали през април, напомня вестникът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР