Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу двама граждани

...
Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу двама граждани
Коментари Харесай

Съдят българи в САЩ, изнасяли интегрални схеми за военни разработки за Русия

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвиняване против двама жители - Димитър Димитров и Милан Димитров, които са в черния лист на Министерството на търговията. Те са нарушили ембаргото против Русия, като са изнасяли нелегално стратегически технологии от Съединени американски щати.
Става дума за закупуване и експорт в Русия без позволение от американското държавно управление на интегрални схеми, чието главно приложение е в галактическите апарати, военната техника и здравната електроника, оповестява.
 България присъединяване на Съединени американски щати с 300 млн. $ в самодейността „ Три морета “ България присъединяване на Съединени американски щати с 300 млн. $ в самодейността „ Три морета “
Като ръководител на Инициативата „ Три морета “ през 2021 година България приветства оповестеното през вчерашния ден решение на Борда на Корпорац...
Обвинен е и руснакът Иляс Сабиров, който също е в черния лист. Това се споделя в изказване на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, което е и основна прокуратура, заяви ТАСС.
Според следствието, поето от ФБР, тримата са “използвали българската компания Мулти Технолоджи Интегрейшън Груп ЕООД - МТИГ (Multi Technology Integration Group EOOD - MTIG), с цел да получават артикули, подлежащи на надзор от Съединени американски щати, и да ги изпращат в Русия ”.
“В сходство със законите за надзор на износа на Съединени американски щати тези артикули не могат да бъдат изпратени до Русия без разрешението на американското държавно управление ”, се споделя в изказването.
Делото ще се гледа в съда в Остин, щата Тексас.
Две от обвиняванията против руснака и двамата българи са свързани с нарушаването на два американски закона за надзор на износа, а има и друго за пране на пари “със закупуване на устойчиви на радиация интегрални схеми с двойна приложимост от Съединени американски щати и изпращане на съставените елементи им до Русия през България без нужните лицензи ”.
 Пентагонът ще изследва разновидности за базиране на военни в България Пентагонът ще изследва разновидности за базиране на военни в България
В идващите 12 месеца Пентагонът ще направи изследване за вероятно непрекъснато разполагане на военни подразделения в региона на Черно мо...
Министерството на правораздаването упреква Милан Димитров и в “лъжесвидетелстване ”. “Всяка точка от обвиняването планува до 20 години във федерален затвор след присъдата ”, изяснява щатското министерство.
В изказването се споделя, че 48-годишният Сабиров оглавява две съветски компании - “Космос Комплект ” и “Совтест Комп ”, а също по този начин управлява MTIG ”.
70-годишните Димитър Димитров и 46-годишният Милан Димитров са работили за Сабиров във компаниите “Космос Комплект ” и MTIG. Обвинението също по този начин твърди, че “Совтест Комп ” е трансферирал над 1 милион $ на MTIG за американски съставни елементи, подлежащи на надзор.
На собствен ред българската компания пък поръчала по напътствие на Сабиров спомагателни електронни съставни елементи за над 1,7 милиона $, износът на които се управлява от страната.
В петък американското Министерство на търговията заяви, че въпросните три компании и обвързваните с тях лица Димитър Димитров, Иляс Сабиров, Мариана Гаргова и Милан Димитров са в листата “въз основа на опити за придобиване и реекспорт на американски артикули за действия в прорез с ползите на националната сигурност и външната политика на Съединени американски щати ”.
 Foreign Policy: Америка може да замязя на България, в случай че Тръмп завоюва Foreign Policy: Америка може да замязя на България, в случай че Тръмп завоюва
" Ако Тръмп завоюва, Америка може да замязя на България ", написа списание Foreign Policy в деня на американските президентски избори. Н...
В българския Търговски указател компанията попада с името МТИГ ЕООД и едноличен притежател на капитала ѝ е Мариана Гаргова. Регистрирана е през 2014 година с 10 хиляди лева капитал и последният ѝ финансов доклад от 2016 година демонстрира загуба от активността, въпреки и не огромна - 471 хиляди лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР