Министерството на правосъдието на САЩ обяви 17 нови обвинения срещу

Министерството на правосъдието на САЩ обяви 17 нови обвинения срещу ...

САЩ повдигна 17 нови обвинения срещу Джулиан Асандж.


Министерството на правосъдието на САЩ обяви 17 нови обвинения срещу основателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, информира БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Съединените щати обвиняват австралиеца в застрашаване на секретни източници заради публикуваните през 2010 г около 750 000 строго секретни военни и дипломатически документи.
Джулиан Асандж получи присъда за укриване от властите Основателят на „Уикилийкс” може да получи до 12 месеца затвор във Великобритани
Към момента американското правосъдно министерство беше повдигнало срещу Асандж само обвинение в конспирация за извършване на компютърни престъпления.

Допълнителните обвинения означават, че основателя на „Уикилийкс“ може да получи значително по-продължителна присъда от предвидените 5 години затвор.
Кой е Джулиан Асандж и как създава „Уикилийкс”? Сайтът публикува над 10 милиона секретни документи и материали
Според обвинението, действията на Асандж са изложили на риск поверителни източници от Близкия изток и Китай.

В момента основателя на „Уикилийкс“ излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по гаранцията си, след като се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година.
Швеция възобновява делото за изнасилване срещу Джулиан Асандж Той е в ареста, откакто на 11 април полицията го изведе от еквадорското посолство в Лондон, където прекара 7 години
Асандж очаква екстрадицията си в САЩ, като междувременно в Швеция беше подновено разследването за изнасилване – обвинения, които бяха повдигнати от две жени.

Източник: btvnovinite.bg