Министерството на правосъдието на САЩ обвини двама китайски хакери, че

...
Министерството на правосъдието на САЩ обвини двама китайски хакери, че
Коментари Харесай

САЩ повдигна обвинения срещу двама китайски хакери

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати упрекна двама китайски хакери, че са направили хакерски атаки по поръчка на китайското държавно управление против десетки компании в 12 страни, оповестиха международните организации.

Днес беше оповестен обвинителният акт против Чжу Хуа и Чжан Шълун, които съгласно американската прокуратура са работили от името на основната разследваща работа на Китай, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. Според показаните във федерален съд в Манхатън правосъдни документи хакерите са съумели да обхванат в компютрите на повече от 45 юридически лица в 12 страни. Жертвите са от редица стопански браншове, вариращи от аерокосмическия до фармацевтичния.
Според обвиняването на прокуратурата хакерите са съумели да откраднат "стотици гигабайти " данни. В правосъдните документи се споделя, че те са правили хакерски дейности против снабдители на компютърни услуги, с цел да получат достъп до мрежите на компании и държавни управления и да откраднат интелектуална благосъстоятелност и бизнес данни. Двамата хакери не са задържани, а Съединени американски щати нямат контракт за екстрадиция с Китай.

По-късно през днешния ден повдигането на обвиняванията ще разгласят заместител основният прокурор на Съединени американски щати Род Розенстайн, шефът на ФБР Кристофър Рей и Джефри Бърман, прокурорът на Манхатън. Миналата седмица представители на американското министерство на правораздаването, ФБР и министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати бяха изслушани пред комисията по правораздаване на американския Сенат и тогава те обявиха, че Китай се пробва да открадне търговски секрети и интелектуална благосъстоятелност от американски компании, с цел да навреди на стопанската система на Америка и да подкрепи своето развиване.

Шпионските дейности на Китай се трансфораха "в най-сериозната опасност в региона на контраразузнаването за нашата страна през днешния ден ", сподели пред комисията Бил Прийстап, заместник-директор на отдел "Контраразузнаване " на ФБР. През последните няколко месеца министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвинявания против няколко китайски разузнавачи и хакери. Заведено през октомври дело стана първият случай, при който офицер от китайското министерство на държавната сигурност беше екстрадиран в Съединените щати, с цел да бъде съден.

Междувременно Англия съобщи през днешния ден, че се причислява към съдружниците си в търсене на отговорност от китайското държавно управление за световна хакерска акция, целяща приемането на достъп до търговски секрети в Европа, Азия и Съединени американски щати, съобщи Ройтерс. Атаките са осъществени от група, позната като Ей Пи Ти 10 /АРТ 10/, работила от името на китайското министерство на държавната сигурност, се споделя в изказване на английското държавно управление. "Тази акция демонстрира, че някои хора от китайското държавно управление не се придържат към уговорките, които Китай пое пред Англия в двустранното съглашение от 2015 година ", се споделя в изказването. Отношенията на Англия с Китай са задоволително мощни, с цел да й разрешат да подлага на критика тази страна за хакерските офанзиви и опитите за кражба на промишлени секрети, съобщи пред кореспонденти представител на премиера Тереза Мей.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР