Министерството на правосъдието на САЩ, което едновременно играе ролята и

...
Министерството на правосъдието на САЩ, което едновременно играе ролята и
Коментари Харесай

Прокуратурата в САЩ образува наказателно производство за произхода на разследването за намесата на Русия

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, което по едно и също време играе ролята и на прокуратура, е образувало наказателно произвеждане за произхода на следствието на специфичния прокурор Робърт Мюлър за намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 година в интерес на Доналд Тръмп, оповестяват американските медии.

През май Министерството на правораздаването стартира административен обзор на следствието на специфичния прокурор.

Но прекосяването към престъпно следствие значи, че проверяващите към този момент могат да изпращат призовки за свидетелски показания и приемането на документи.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп от дълго време твърди, че следствието на Мюлър по отношение на информации за скришен сговор сред него и Русия било " лов на вещици ".

Разследването на президентските избори през 2016 година не откри никакъв незаконен скрит план сред Москва и предизборния щаб на Тръмп. Но то не почисти американския държавен глава от обвиняването за възпрепятстване на правораздаването.

Информации за престъпното следствие първо се появиха в " Ню Йорк таймс ". Не е ясно какво евентуално закононарушение се проверява, означи изданието.

Административният обзор на следствието на Мюлър стартира през май. Той се организира под надзора на основния прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар (който е и министър на правосъдието) и се управлява от американския федерален прокурор Джон Дърам.

Дърам беше претрупан със задачата да дефинира дали събирането на разследваща информация за предизборния щаб на Тръмп през 2016 година е било законно. Дърам е прочут с това, че проверява връзките сред сътрудници на ФБР и проведената престъпност, както и с следствието на унищожаването на видеоклипове с разпити, провеждани от Централно разузнавателно управление на САЩ.

Миналия април Бар съобщи пред членове на Конгреса на Съединени американски щати, че счита, че е " имало шпионаж " по отношение на предизборния щаб на Тръмп през 2016 година, добавяйки: " Въпросът е дали следствието е било съответно обосновано. И аз не загатвам, че то не е било съответно обосновано. Но би трябвало да изследва това. "

Критици упрекнаха Бар, че е почнал административен обзор на следствието на Мюлър повече в полза на президента, в сравнение с в полза на правораздаването.

Тръмп сподели по това време, че не е нареждал на Бар да стартира административен обзор, само че добави, че бил " толкоз горделив с нашия основен прокурор " и че това било " ужасно нещо, което той направи ".

Тръмп преди беше обвинил проверяващите от ФБР, които първи започнаха следствието на предизборния му щаб, в държавна измяна.

Докладът на Мюлър в размер на 448 страници не стигна до заключението, че е имало незаконен скрит план сред Русия и предизборния щаб на Тръмп за повлияване на американските президентски избори през 2016 година

В отчета обаче бяха разказани в детайли 10 случая, в които Тръмп евентуално се е опитал да попречва следствието.

Докладът на Мюлър заключи, че Русия се е намесила в изборите " по изчерпателен и последователен метод ".

Тази интервенция е била под формата на необятна акция в обществените мрежи и навлизане в сървърите на Демократическата партия от съветското военно разузнаване, се акцентира в отчета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР