Министерството на правосъдието на САЩ издаде заповед за задържане на

...
Министерството на правосъдието на САЩ издаде заповед за задържане на
Коментари Харесай

САЩ издаде заповед за задържане на иранския танкер, петрола му и близо $1 млн.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати издаде заповед за задържане на иранския нефтен танкер, ден откакто арбитър в Гибралтар разпореди да бъде освободен, оповестява БиБиСи.

Супертанкерът " Грейс 1 ", който транспортира 2,1 милиона барела нефт, беше арестуван на 4 юли по съмнение в нелегално превозване на нефт до Сирия.

Гибралтар отхвърли през вчерашния ден законен опит на Съединени американски щати да задържи арестувания танкер. Преди това Иран дефинира задържането на " Грейс 1 " като пиратство. Две седмици след задържането на Грейс 1, на 19 юли, Иран задържа английския танкер " Стена Имперо " в пролива Ормуз.

Заповедта, издадена от американския федерален съд във Вашингтон в петък, е адресирана до " Службата на маршала на Съединени американски щати и/или всеки различен съответно акредитиран чиновник на реда ".

Заповедта прикани да бъдат конфискувани танкерът и петролът на борда и е разпоредено изземването на 995 000 $ от сметка в неназована американска банка, обвързвана с иранската компания Paradise Global Trading LLC.

Департаментът на правораздаването съобщи, че корабът и компанията са взели участие в нарушавания на Закона за интернационалните незабавни стопански сили, банкови измами, пране на пари и закони срещу поддръжка на тероризма.

" Мрежа от компании, за които се твърди, изпират милиони долари в поддръжка на такива колета ", съобщи федералният прокурор Джеси Лю.

Тя добави, че участващите страни са свързани с Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който Съединени американски щати смята за непозната терористична организация.

Правителството на Гибралтар съобщи, че е получило уверения от Иран, че " Грейс 1 " няма да плава към страни, " които са обект на наказания на Европейския съюз " - т.е. Сирия.

Главният министър на английската територия Фабиан Пикардо добави: " Лишихме режима на Асад в Сирия от недопечен нефт на стойност над 140 милиона $. "

След като арбитър разпореди освобождението на танкера, Пикардо сподели по-рано на БиБиСи, че корабът ще може да напусне незабавно щом логистиката разрешава: " Може да бъде през днешния ден, може да бъде на следващия ден ".

Нито Англия, нито Гибралтар са дали отговор на американската заповед. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР