Министерството на правосъдието на България предложи редица изменения в Наказателния

...
Министерството на правосъдието на България предложи редица изменения в Наказателния
Коментари Харесай

България засилва борбата с агресията чрез изменения в НК

Министерството на правораздаването на България предложи редица промени в Наказателния кодекс /НК/, ориентирани към въвеждането на закононарушението „ експанзия “ като главно „ закононарушение против мира “ . Тези промени имат за цел да синхронизират националното законодателство с Римския статут и да подчертаят уговорката на страната към правилата на интернационалното правораздаване .

Измененията акцентират устрема към привеждане на отговорност на висшите военни и политически водачи , които възнамеряват, приготвят или управляват нападателни дейности срещу други страни, в очевидно несъгласие с Устава на Организацията на обединените народи. С това се измества фокусът от директните причинители на военни дейности към тези, които дейно и персонално дефинират и направляват държавната.

Новите разпореждания в Наказателен кодекс плануват тежки санкции, в това число пожизнен затвор, за дейности като навлизане, военна окупация или анексиране на територия с потребление на мощ. Промените плануват и наложително в допълнение наказване като публичното неодобрение за най-леките закононарушения, наблягайки смисъла на публичното наказание на интернационалните закононарушения .

България е измежду първите страни, подкрепили основаването на Международния углавен съд /МНС/, до момента страната не е утвърдила последвалите промени в Римския статут, което е затруднявало отбраната на български жители в чужбина и е намалявало интернационалния престиж на страната. Сегашните промени в Наказателен кодекс са стъпка към запълването на тази правна празнина и подсилване на позицията на България на интернационалната сцена.

Тези правни промени освен отразяват уговорката на България към интернационалните стандарти и правила , само че и акцентират ролята на страната като деен участник в битката против закононарушенията против мира и човечеството. С тях България утвърждава своята воля да се бори с тежките нарушавания на интернационалния ред и да способства за поддържането на световния мир и сигурност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР