Министерството на правосъдието е трайно ангажирано с проблемите на домашното

...
Министерството на правосъдието е трайно ангажирано с проблемите на домашното
Коментари Харесай

Неправителствени организации поискаха спешни мерки срещу домашното насилие у нас

„ Министерството на правораздаването е трайно ангажирано с проблемите на домашното принуждение, неговото попречване и отбраната на жертвите. Това е обществен феномен, който наложително би трябвало да получи глоба от страната посредством законодателни ограничения. Но е извънредно значимо също да се образува социална непоносимост към него и тук е ролята на образованието и на медиите “.

Това съобщи заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев на конгрес, проведен от коалиция „ Заедно против насилието “ , в която членуват 36 неправителствени организации.

Той даде за образец преживелица, в която мъж бие своята брачна половинка в центъра на София, което незабавно ще бъде признато като закононарушение от множеството жители. В същото време, в случай че насилието е осъществено в дома на фамилията , за част от същите хора това ще е просто битов сигнал .

На срещата бе насочен апел за незабавни и неотложни дейности по разглеждането и приемането на нов Закон за отбрана от домашно принуждение /ЗЗДН/. Според неправителствените организации това би трябвало да се случи незабавно след конституирането на новия парламент след идните избори.

Бяха представени данни, съгласно които единствено от началото на годината в страната ни са известни осем случая на дами, убити от някогашни или сегашни сътрудници . Това на процедура значи, че всяка седмица една жена губи живота си поради принуждение в домашна среда или учредено на пол, безапелационни са организациите. 

От Министерството на правораздаването декларират, че към този момент са подхванати съответни дейности за предварителна защита на домашното принуждение. Така в Наказателния кодекс /НК/ е дадена формулировка на самото разбиране, което е утежнителен наказването симптом при ликвидиране, причиняване на телесна щета, похищение, закана за осъществяване на закононарушение и други

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР